Šibka točka so bio odpadki

Izolska gospodinjstva ločijo že polovico vseh odpadkov, čeprav je bil pred petimi leti ta delež le 17-odstoten. Temu primerno so za dobrih 325.000 evrov pocenili stroške, povezane z odvozom mešanih komunalnih odpadkov, padli so s 773.400 evrov na 447.676. V Komunali so z rezultati zadovoljni, ciljajo pa na to, da bi občani ločili 70 do 80 odstotkov odpadkov; takšne deleže dosegajo v razvitih regijah Evrope.

 Foto: Komunala Izola
Foto: Komunala Izola

IZOLA > Na vprašanje, kaj je torej treba še izboljšati, je prvi mož Komunale Denis Bele na petkovi tiskovni konferenci odgovoril, da morajo Izolani v večji meri ločevati bio odpadke, zdaj jih le slabo petino.

Odkar Komunala zbira rabljene predmete, sodeluje z Metko Šori in Tanjo Zonta iz kreativne skupine Utrip (ukvarjajo se s stilsko preobrazbo pohištva). Skupaj z njima so obnovili štiri stole in jih poimenovali Veseli stoli, podarili jih bodo Domu upokojencev Izola. Kot je povedala tamkajšnja delovna terapevtka Barbara Guzič, se jih že veselijo.

S pomočjo komunalnega kontrolorja in treh različnih ekoloških otokov so zbrali značilen vzorec mešanih komunalnih odpadkov, težak 1780 kilogramov. “V njem je bilo največ bio odpadkov, kar 346 kilogramov. Sledili so papir (131 kilogramov), steklo (29 kilogramov) in les (20 kilogramov). Najmanj je bilo električne opreme, le 12 kilogramov.”

V zadnjih štirih letih je opazno narasla količina zbranih nevarnih odpadkov, z 1,07 tone na 3,14, pa tudi zbranih kosovnih odpadkov, z 80 ton na več kot 100.

Več v jutrišnji številki Primorskih novic.

MIRJANA CERIN


Najbolj brano