Senat Univerze na Primorskem potrdil nov mandat Marušiča

Senat Univerze na Primorskem (UP) je danes na izredni seji na podlagi poročila volilne komisije tudi formalno potrdil nov rektorski mandat aktualnemu rektorju UP Draganu Marušiču. Ta se je zavezal k nadaljnjim prizadevanjem za razvoj univerze ter opozoril tudi na izzive, ki so pred UP.

 Senat Univerze na Primorskem je danes na izredni seji tudi 
formalno potrdil nov rektorski mandat aktualnemu rektorju  
Draganu Marušiču. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Senat Univerze na Primorskem je danes na izredni seji tudi formalno potrdil nov rektorski mandat aktualnemu rektorju Draganu Marušiču. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Dragan Marušič se je najprej zahvalil za podporo sodelavcev in študentov, ob tem pa se je zavezal, da si bo še naprej prizadeval “za razvoj univerze v smeri, ki so jo z veliko večino - ob največji volilni udeležbi v zgodovini Univerze na Primorskem - podprle volivke in volivci”, so rektorjeve besede v sporočilu za javnost povzeli na univerzi.

Rektor se je zavezal še, da bo tudi v prihodnje skušal upoštevati “prav vsak konstruktiven predlog, ki bo usmerjen v razvoj in napredek Univerze na Primorskem, ne glede na to, kdo tovrsten predlog posreduje”.

Spomnil je, da so vsi organi in celotna akademska skupnost UP pred velikimi izzivi: “Utrditi moramo dobro začrtano pot, ki Univerzo na Primorskem vodi do mednarodno še bolj odprte in raziskovalno uspešne institucije ter dolgoročno stabilizirati njen finančni položaj.” UP bo poleg tega s prihajajočim letom prevzela predsedovanje rektorski konferenci, z njo pa toliko večjo odgovornost za razvoj celotnega slovenskega univerzitetnega prostora, je opozoril Marušič.

Marušič, ki primorsko univerzo vodi od leta 2011, je na rektorskih volitvah prejšnji teden slavil prepričljivo zmago, saj je prejel več kot 60 odstotkov vseh veljavnih glasov in več kot ostala kandidata skupaj.

Marušičeva protikandidata Rado Pišot in Roberto Biloslavo sta med kampanjo opozorila na pomanjkanje dialoga znotraj univerze, v javnosti pa so odmevale tudi domnevno sporne zaposlitve na UP.

Dogajanje je šlo tako daleč, da je znanstveni svet Znanstveno raziskovalnega središča (ZRS), čigar direktor je Pišot, dan po razglasitvi neuradnih izidov volitev sklenil, da ZRS na UP pod Marušičevim vodstvom ne vidi prihodnosti, zato bo iskal poti za preoblikovanje. Pri tem Pišot ni izključil možnosti izstopa iz univerze.

STA


Najbolj brano