Sekanje dreves na Markovcu jezi krajane (foto)

Pred dnevi so gradbinci začeli urejati območje ob blokih na Cesti na Markovec, kjer bodo zgradili 33 dodatnih parkirnih mest. Takoj ko so padla prva več kot 40 let stara drevesa, pa so nekateri stanovalci dvignili glas proti poseku.



  Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > “Nočemo betonskega Markovca. Danes me bolita srce in duša, ko skozi okno gledam, kako padajo velikani, ki so nam desetletja dajali senco in kisik. Ljudje so pa tako naivni, da nekateri pravijo, kako bodo zdaj imeli kje parkirati. Le sto metrov višje je prostor za ureditev parkirišča,” je svoje nasprotovanje prek družabnega omrežja delila tamkajšnja stanovalka Andreja Bogataj. Medtem ko nekateri uporabniki spletne skupnosti Koper je tudi moj in tvoj opozarjajo, da gre za nerazumno dejanje, “norost, ki bo uničila najlepše naselje z veliko zelenja”, pa si eden od komentatorjev želi, da bi v prihodnje med bloki posadili drevesa, ki bi bila bolj prijazna človeku in okolici. ”Ta drevesa so marsikomu postala moteča zaradi cvetnega prahu, zaradi česar kihamo in se praskamo po očeh. Na vozilih puščajo smolo in ulice so po neurju polne iglic, da se niti sprehodit ne moreš, ker se vse drsi,” opozarja.

V koprski občini zatrjujejo, da so se v sodelovanju s stanovalci uskladili pri projektu za odstranitev 29 dreves, “ki so bila poškodovana in slabo vzdrževana ter so v večjih neurjih prestavljala veliko nevarnost za ljudi ter stanovalcem povzročala tudi finančno škodo”. Dodajajo, da so drevesa posekali na podlagi soglasja tamkajšnjih prebivalcev, saj so že več let prejemali njihove pobude za odstranitev. Zagotavljajo, da jih bodo nadomestili z novimi, primernejšimi drevesi. Katerimi, ni znano. V okviru naložbe, ki bo koprsko občino stala 212.000 evrov, bodo obnovili in delno zamenjali tudi javno razsvetljavo vzdolž celotne ulice ter razširili in uredili dovoze do parkirnih mest pred bloki. NH


Najbolj brano