Sedmerici Primorcev smo pravilno napovedali usodo

Tokrat javnomnenjske raziskave niso bistveno zgrešile volilnih izidov, kot se je to zgodilo na zadnjih dveh parlamentarnih volitvah. V Primorskih novicah smo tri dneve pred volitvami zelo uspešno napovedali imena izvoljenih poslancev.

Nedeljski večer je v veliki meri potrdil predvidevanja iz javnomnenjskih raziskav, ki so napovedovale zmago Mira Cerarja in njegove stranke Foto: Leo Caharija
Nedeljski večer je v veliki meri potrdil predvidevanja iz javnomnenjskih raziskav, ki so napovedovale zmago Mira Cerarja in njegove stranke Foto: Leo Caharija

KOPER > Tudi javnomnenjska anketa, ki jo je izvedel Center za raziskovanje javnega mnenja Univerze na Primorskem in smo jo objavili v petkovih Primorskih novicah, se je izkazala zelo blizu realnosti. Tam je bil vrstni red prvih štirih strank enak kot na kasnejših volitvah, le razkorak med SMC in SDS je bil manjši. Pravzaprav se je v tej anketi potrdil vzorec iz drugih javnomnenjskih raziskav, ki so SDS dajale večji delež, kot ga je potem dejansko dobila. Možno pa je tudi, da je ta stranka v zadnjih dneh, ki jih ta merjenja ne morejo zaobseči, izgubila del volilnega telesa oziroma ni uspela prepričati še neodločenih volivcev. Volilni rezultat SMC se je v vseh anketah gibal okrog 35 odstotkov, kar se je nato potrdilo.

Prav tako je anketa v Primorskih novicah dokaj pravilno izmerila porazen rezultat Socialnih demokratov, v kar v petek marsikdo sploh ni verjel. Anketa je prikazovala razmerje med Desus in SD tako, kot je bilo kasneje v volilnih rezultatih.

Niti raziskava v PN pa ni izmerila uspešnega nastopa Združene levice. Delno zato, ker je nekaj glasov z dobrimi nastopi v zadnjih soočenjih pridobil njen predstavnik Luka Mesec, delno pa zato, ker telefonske ankete ponavadi redko zajamejo mlajše volilce, ki so pretežno podprli prav ZL. Pri manjših strankah so razhajanja med anketo in končnim rezultatom v okviru odstopanj zaradi majhnega vzorca anketiranih.

V Primorskih novicah pa smo 10. julija zelo uspešno napovedali imena izvoljenih poslancev v primorski volilni enoti. Pri tem smo kombinirali zadnje javnomnenjske raziskave in rezultate zadnjih treh parlamentarnih volitev po volilnih okrajih. Od 16 imen, kolikor smo jih omenjali v članku, je sedmerici v resnici uspel preboj. Pravilno smo napovedali izvolitev kandidata SDS Danijela Krivca in Evo Irgl, kandidata Desus Tomaža Gantarja, NSi Jerneja Vrtovca in izvoljene kandidate SMC (Liljano Kozlovič, Marka Ferlugo, Vlasto Počkaj).

Tudi nas je presenetil uspeh Združene levice, napačno pa smo napovedali razplet pri Socialnih demokratih, saj smo dajali prednost istrskim kandidatom. Razlike med kandidati stranke ZaAB, za katero bo v parlamentu govorila Mirjam Bon Klajnšček, pa so bile tako majhne, da je bilo njeno izvolitev res težko napovedati.

DENIS SABADIN


Najbolj brano