Še letos novi privezi v Strunjanu

Do konca leta bodo v Strunjanu uredili ribiško pristanišče. Občina je včeraj podpisala pogodbo z izvajalcem del, podjetjem Adriaing, ki bo z deli začelo prihodnji teden. Poglobili bodo vplovni koridor in ustje Stjuže, uredili obalni zid in ploščad s 13 privezi za ribiška plovila.

Ribiško pristanišče v Strunjanu naj bi bilo še pred koncem 
leta videti približno takole.
Ribiško pristanišče v Strunjanu naj bi bilo še pred koncem leta videti približno takole.  

STRUNJAN > Naložba mora biti končana še letos; k temu piransko občino zavezuje sodelovanje na razpisu, kjer je dobila denar za urejanje mandrača. 722.000 evrov je dobila iz Evropskega sklada za ribištvo, 144.000 evrov pa iz državnega proračuna.

Da bi ujeli rok, bodo gradili tudi med poletno sezono, tovornjaki in delovni stroji bodo do gradbišča vozili ob Stjuži, tako da bodo čim manj motili okolico in plažo, napovedujejo na piranski občini.

Poleg poglobitve in ureditve obalnega zidu bodo ob vplovnem koridorju postavili tudi 30 metrov dolg skalomet, ki bo preprečeval nanose mulja. V obnovljenem pristanišču bo prostora za 13 ribiških plovil, dolgih od šest do osem metrov, začasno pa se bodo lahko bočno privezale tudi 18,5 metra dolge barke. Postavili bodo še tri manjše lesene objekte za spravilo ribiške opreme in omarice za oskrbo ribiških plovil z vodo in elektriko.

V neurejenem mandraču je trenutno na črno privezanih nekaj deset plovil, ki jih bodo morali lastniki umakniti, pravijo na občini. Za ribiška plovila in plovila, ki imajo urejene priveze, pa bodo zagotovili nadomestna mesta.

Kljub delom, ki jih bodo opravljali tudi poleti, bosta plaža in pot do gostilne Lambada odprta, še naprej bo odprto tudi gramozno parkirišče.

HR


Najbolj brano