Se koprski občini podira načrt z zavetiščem?

Namera koprske občine, da bi že s 1. julijem Obalno zavetišče za brezdomne živali v Dvorih pristalo pod okriljem Komunale Koper, se podira kot hiša iz kart. Ostremu boju za ohranitev upravljanja, ki so ga napovedali v Obalnem društvu proti mučenju živali, sta se zdaj pridružili še koprski občinski svetnici Olga Franca in Polka Bošković, ki si prizadevata za sklic izredne seje na to temo. Kaže pa še, da tudi v Izoli in Piranu niso najbolj naklonjeni koprski “udarniški akciji”.

Namera koprske občine, da bi že s 1. julijem Obalno 
zavetišče za brezdomne živali v Dvorih pristalo pod okriljem 
Komunale Koper, se podira kot hiša iz kart.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Namera koprske občine, da bi že s 1. julijem Obalno zavetišče za brezdomne živali v Dvorih pristalo pod okriljem Komunale Koper, se podira kot hiša iz kart.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Spomnimo, da je bilo na nedavni seji koprskega občinskega sveta slišati, kako imajo v koprski upravi v rokah pisni soglasji občin Izola in Piran, ki da povsem podpirata zamisel, da bi poslej z zavetiščem upravljala javna služba, natančneje Komunala Koper. Nekateri občinski svetniki so v to podvomili in zahtevali vpogled v dokumente, a jim tega niso omogočili.

V sosednjih občinah še brez razprave

Vse kaže, da je bil njihov dvom upravičen. Kristina Zelić, svetovalka in vodja kabineta izolskega župana Igorja Kolenca, namreč pojasnjuje, da predlog spremembe odloka o zagotavljanju javne službe na področju zaščite živali po njihovem mnenju še ni usklajen, zato ga ne bodo uvrstili na junijsko sejo občinskega sveta.

“Za zdaj še ne vemo, na katero sejo ga bomo uvrstili. Odvisno od tega, kdaj bomo odlok uspeli uskladiti,” še dodaja Zelićeva.

Tudi v Piranu očitno delijo podobno mnenje, saj na dnevnem redu seje, ki bo v torek, točke o zavetišču ni. Enako velja za ankaranske občinske svetnike, ki se bodo prav tako sestali v torek, in se s problematiko upravljanja zavetišča (še) ne bodo ukvarjali.

Sicer pa Obalnemu društvu proti mučenju živali podporo v boju za Obalno zavetišče izreka tudi samostojna svetnica Polka Bošković, ki zaradi številnih nedorečenosti zahteva sklic izredne seje občinskega sveta. Predlaga obravnavo podaljšanje pogodbe z Obalnim društvom proti mučenju živali za največ šest mesecev in sprejetje besedila javnega razpisa za izbiro upravljavca obalnega zavetišča. Samo javni razpis bo prinesel najbolj usposobljenega, izkušenega in resnega upravljalca zavetišča, meni Boškovićeva. Dodaja, da koprska občina nima zakonske podlage, da bi to dejavnost nekomu kar podelila brez javnega razpisa.

Polka Bošković išče podporo svetnikov

Prepričana je, da Komunala Koper do 1. julija, ko naj bi prevzela upravljanje zavetišča, ne bo izpolnjevala organizacijskih, pravnih in formalnih pogojev za prevzem te dejavnosti. Z druge strani pa Obalno društvo proti mučenju živali ne bo imelo pogodbe za izvajanje službe, ki so jo občine po zakonu dolžne izvajati. “Na izredni seji se ne bomo opredeljevali, kdo je boljši upravljavec, pač pa odločali o zakoniti poti urejanja tega vprašanja,” pojasnjuje.

V Obalnem društvu proti mučenju živali (ODPMŽ) ne morejo razumeti, zakaj so v koprski občini postavili za zgled dobre prakse pri upravljanju zavetišča za zapuščene živali podjetje Snaga iz Maribora. V nadaljevanju nizajo nekatere podatke, ki se jim zdijo zaskrbljujoči. V društvu so se, denimo, obregnili ob informacijo iz Snage, da živali v zavetišču po 30 dneh ne evtanazirajo. Pravijo, da je iz javno dostopnih podatkov zaslediti drugačna dejstva.“V letih 2012 in 2013 je bilo evtanaziranih 264 živali, v zavetišču pa je poginilo 274 živali, kar je, po našem mnenju grozljiva statistika in se nekako ne ujema z zapisanim v Snaginem pismu, da živali ne evtanazirajo,” opozarja predsednica Obalnega društva proti mučenju živali Andreja Bogataj Krivec. Dodaja, da je v treh letih mariborsko zavetišče pridelalo skoraj 300.000 evrov izgube. “Ali lahko koprska občina vse navedene podatke imenuje dobra praksa,” se sprašuje. Mariborsko zavetišče v upravljanju podjetja Snaga je v letih 2012 in 2013 pridobilo za 9588 evrov donacij ali sponzorstev, medtem ko je ODPMŽ v enakem časovnem obdobju pridobilo približno 100.000 evrov, Andreja Bogataj Krivec niza številke.

Boškovićeva je vsem koprskim občinskim svetnikom poslala pobudo, naj jo pri tem podprejo. Svoj glas je do zdaj prispevalo še šest svetnikov (Olga Franca, Maja Tašner Vatovec, Tomaž Slavec, Marko Kocjančič, Aleš Bržan in Mojca Hilj Trivič). “Manjka nam le še en glas podpore in služba za občinski svet bo morala sprejeti našo zahtevo. Žal pa ob tem osuplo spremljam strahove kolegov svetnikov, ki se bodisi bojijo podpisati podporo, ali pa nočejo razumeti sporočila te pobude,” pravi. Glas za izredno sejo je glas za pravno državo, je neomajna.

V koprski občini pravijo, da z zahtevo Polke Bošković uradno niso seznanjeni, zato je ne morejo komentirati.

NATAŠA HLAJ


Najbolj brano