Še ena negativna odločba za društvo proti mučenju živali

Veterinarska inšpekcija je v ponovljenem postopku Obalnemu društvu proti mučenju živali znova izdala negativno odločbo zaradi neizpolnjevanja predpisanih pogojev, ko so še upravljali zavetišče za živali v Dvorih. V odločbi so med drugim izrazili sum, da so v društvu pogodbo z Bolnico za živali iz Postojne sestavili naknadno za potrebe dokazovanja svojih argumentov.

Veterinarska inšpekcija je ponovno  izdala negativno 
odločbo Obalnemu društvu proti mučenju živali. Foto: Nataša Hlaj
Veterinarska inšpekcija je ponovno izdala negativno odločbo Obalnemu društvu proti mučenju živali. Foto: Nataša Hlaj

DVORI > Inšpekcija je pri pregledu dokumentov ugotovila, da pogodbi med Obalnim društvom proti mučenju živali in Bolnico za živali iz Postojne nista enaki oziroma izvirni. Na eni je datum izpisan ročno, na drugi ga sploh ni.

Prav zaradi tega in še nekaterih ugotovljenih nedoslednosti je direktorica koprske uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Neva Blažina Sedmak v odločbi zapisala, da je bila pogodba navidezno ustvarjena kot veljavna, zato ker so v društvu hoteli dokazati, da izpolnjujejo pogoje v inšpekcijskem postopku. Kako to komentirajo v društvu, ni znano, saj se predsednica Andreja Bogataj Krivec na naše klice ni odzvala.

Obalno društvo proti mučenju živali organizira dobrodelni koncert za zapuščene živali, ki bo v petek ob 20. uri v Kulturnem domu v Izoli. Nastopila bosta bosta Žiga Rustja in skupina Eskobars.

Spomnimo, da je morala inšpekcija ponoviti postopek, ker je ministrstvo za kmetijstvo septembra odpravilo njeno odločbo. Ta je junija ugotovila vrsto nepravilnosti v Obalnem zavetišču za zapuščene živali. Dokument je bil takrat podlaga, na kateri je koprska občina prekinila pogodbo z Obalnim društvom proti mučenju živali, ki je upravljalo zavetišče. To zdaj deluje pod okriljem Komunale Koper. V društvu so se pritožili na prvo izdano odločbo in med drugim oporekali očitku, da niso imeli sklenjene pogodbe z Veterinarsko ambulanto v Kopru. Bogataj Krivčeva je takrat zatrjevala, da lahko dokažejo, da so živali vozili celo v dve ambulanti, tudi v Bolnico za živali v Postojni. Inšpekcija je zdaj te njene trditve postavila na laž. “Da je bila pogodba z Bolnico za živali Postojna sklenjena naknadno, potrjuje tudi poslana elektronska pošta Andreje Bogataj Krivec z dne 16. junija, iz katere izhaja, da so pridobivali ponudbe. Na pogodbi, ki so jo dostavili v pritožbi, je datum 1. junij,” je ugotavljala Neva Blažina Sedmak.

Nove inšpekcijske odločbe so se - kot kaže - najbolj razveselili v koprski občinski upravi, kjer župan Boris Popovič med drugim pravi: “V Sv. Antonu zavetišča za bolhe očitno upravičeno več ni. Zdaj je to končno in dokončno zgledno ter urejeno zavetišče za zapuščene in zavržene uboge živali.”

NATAŠA HLAJ


Najbolj brano