Drugi pogin delfina v treh dneh

V le nekaj dneh sta se v ribiške mreže v Piranskem zalivu ujela kar dva delfina in poginila. V sredo je bila mreža usodna za triletno delfinko, danes pa še za odraslega samca. V društvu Morigenos, ki opazuje, proučuje in varuje morske sesalce, pravijo, da gre pri dveh zaporednih poginih delfinov za nesrečno naključje.

Ace Foto: Tilen Genov, Morigenos
Ace Foto: Tilen Genov, Morigenos

PIRAN > Obdukcija mlade samice delfina, ki se je v mrežo zapletla v sredo, je pokazala, da je bila zdrava in da poginu ni botrovala mreža, ki se ji je že lani zapletla okoli plavuti. Člani društva Morigenos so jo skupaj z njeno materjo zadnjič opazili marca, zapletena mreža pa na njeno vedenje ni vplivala. V sredo pa se iz druge mreže ni uspela rešiti in je zaradi pomanjkanja zraka poginila.

Danes pa je bila stoječa mreža usodna še za enega delfina, približno 30 let starega samca, ki so ga v društvu Morigenos imenovali Ace in ga pogosto videvali, nazadnje februarja.

“Verjetno gre le za čudno in nesrečno naključje,” pravi Tilen Genov iz Morigenosa in dveh zaporednih poginov delfinov v mrežah ne pripisuje morebitnemu povečanju ribarjenja ali čemu podobnemu.

Dodaja, da so podobni primeri v slovenskem morju redki; pred tremi leti je v mreži poginila mladička, ki se je verjetno zapletla med igro, saj je bila še premajhna, da bi jedla ribe in je še sesala. Pred tem se je pred desetimi leti v mrežo zapletel odrasel delfin; verjetno so ga zamikale ujete ribe.

O tokratnih poginih so Morigenos obvestili ribiči, za kar so jim hvaležni, saj se tudi iz takšnih primerov lahko naučijo, kako izboljšati varnost delfinov, pravijo v društvu.

HR


Najbolj brano