Sava v prisilko, Istrabenz v stečaj?

Poteza Družbe za upravljanje terjatev, ki je v petek s pretvorbo terjatev v kapital prevzela upravljanje nekaterih hotelskih družb, še odmeva. Postala je skoraj izključna lastnica Save Turizma, lastniško pa vstopa tudi v Hotele Bernardin in v Istrabenzove hotele. O posledicah bo bržkone več znanega danes, po ocenah pa Savo čaka prisilna poravnava, Istrabenz pa bi utegnil zabresti v stečaj.

Ena izmed možnosti je, da bo DUTB vsaj za nekatere hotele 
poiskala tuje upravljalce. Kempinski Palace, ki sodi med 
Istrabenzove hotele, jih ima že nekaj let. 



 Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Ena izmed možnosti je, da bo DUTB vsaj za nekatere hotele poiskala tuje upravljalce. Kempinski Palace, ki sodi med Istrabenzove hotele, jih ima že nekaj let.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

PRIMORSKA > Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) in njena družba za upravljanje premoženja sta s pretvorbo terjatev postali 99-odstotni lastnici Save Turizma. Napovedali sta že, da bosta prevzeli še preostali delež, prevzemno ponudbo bosta objavili še ta mesec.

Uprava Istrabenza bo zaradi odločitve DUTB, da 22 milijonov evrov terjatev do družbe Istrabenz Turizem pretvori v kapital in s tem prevzame upravljanje vrste portoroških hotelov, sprožila ustrezne pravne postopke. Iz Istrabenza so sporočili še, da obstaja tudi možnost preverbe kazenske in civilne odgovornosti. V koprski holdinški družbi kot dosedanji 100-odstotni lastnici Istrabenz Turizma zagotavljajo, da tako Istrabenz kot Istrabenz Turizem redno izpolnjujeta finančne zaveze skladno z dogovorom z bankami upnicami in Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB), kar upnice tudi redno spremljajo. V tej luči poleg poslovne škode, ki jo bo po njihovem prepričanju Istrabenz Turizem utrpel tik pred začetkom glavne sezone z vidika sodelovanja s poslovnimi partnerji in pred začetkom investicij, izpostavljajo tudi to, da se se skuša s takimi potezami postaviti v nadrejen položaj glede na ostale banke upnice. To po njihovih navedbah pomeni kršenje osnovnih zavez iz sporazuma o reprogramiranju dolgov. Petkove izjave DUTB, da skuša t.i. slaba banka s tem izboljšati poslovanje hotelov, dvigniti vrednost premoženja in da bo v nekaj letih za to dejavnost našla strateškega kupca, po mnenju Istrabenza "govorijo o kratkoročnosti teh potez, pomanjkanju poznavanja dejavnosti in so hkrati pravno vprašljive. Menimo, da imajo zaveze, ki jih izpolnjujemo, vgrajen močan razvojni faktor, ki zagotavlja rast premoženja v naših naložbah," so prepričani v Istrabenzu, kjer tudi zato napovedujejo, da bodo v zvezi s potezo DUTB sprožili ustrezne pravne postopke. Poleg tega po navedbah iz družbe obstaja tudi možnost preverbe kazenske in civilne odgovornosti.

DUTB se je za unovčitev terjatev odločila, ker je ocenila, da Sava, ki je bila v preventivnem prestrukturiranju, ni pripravila dovolj dobrega načrta prestrukturiranja. Po vsej verjetnosti bo šla že ta teden v prisilno poravnavo. V Savi so zaradi zasega delnic ogorčeni, menijo, da “plenjenje delnic”, kakor so označili potezo DUTB, ni pravno dopustno in niti dovoljeno.

DUTB je torej nase preknjižila delnice Save Turizem, lastniško pa je vstopila tudi v Istrabenzove hotele in Hotele Bernardin. Podrobnosti o deležih še niso znane, zato pa je več ugibanj o posledicah. Vse bolj je namreč slišati, da bi to za Istrabenz, ki je v postopku prisilne poravnave, pomenilo stečaj. Če izgubi svojo hčerinsko turistično družbo, namreč ostane brez glavnine premoženja; letos so prodali svojo hčerinsko družbo Actual IT, ostaja jim je polovica družbe Istrabenz Plini. Iz Istrabenza so že v petek sporočili, da ne holdinška družba ne Istrabenz Turizem nista prejela nobenega obvestila o spremembi lastništva ali prodaji terjatev do njiju. Ker redno izpolnjujeta obveznosti iz bančnega reprograma, v holdingu zatrjujejo, da ne obstaja noben razlog za unovčevanje zavarovanj, ki sta jih dala bodisi holding bodisi Istrabenz Turizem.

Podobno so zatrdili tudi v Hotelih Bernardin, so pa ocenili, da take informacije prinašajo negotovost v tekoče poslovanje družbe.

DUTB je s pretvorbo terjatev v kapital prevzela upravljanje hotelskih družb, da bi izboljšala poslovanje in s tem vrednost premoženja, a dolgoročno ne bo ostala lastnica, ampak bo hotele čez nekaj let prodala.

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je podprl potezo DUTB: “Slovenski turizem se mora internacionalizirati bolj kot doslej.” Slovenski turizem je v veliki meri odvisen od tujih gostov in če jih hočemo privabiti še več, bi bilo po njegovem mnenju dobro, da privabimo še kakega tujega lastnika. SR, STA


Najbolj brano