Sardelice na žarih in ribiških piknikih

Kupci v ribarnicah v teh dneh povprašujejo predvsem po sardelah, sardonih, cipljih, skušah in podobnih ribah, ki jih je najlažje pripraviti na žaru. Prav te ribe se v teh dneh ujamejo tudi v ribiške mreže. Te sicer niso ravno polne, a nekaj vendarle uspejo izvleči z dna morja, kamor se pred toplo vodo na površju umaknejo ribe.

V teh dneh gredo v promet predvsem ribe, ki jih je najlažje 
pripraviti na žaru, ugotavlja Melita Glavina iz ribarnice Mevimar.  Foto: Helena Race
V teh dneh gredo v promet predvsem ribe, ki jih je najlažje pripraviti na žaru, ugotavlja Melita Glavina iz ribarnice Mevimar.  Foto: Helena Race

ISTRA > V vročih dneh zdravniki in nutricionisti priporočajo lažje prebavljivo hrano, med katero zagotovo sodijo ribe. Ribiči v teh dneh lovijo sardele, sardone, ciplje, šure in skakavke. Nekateri pa sploh nič ne lovijo, ker so se prelevili v turistične delavce. Na ribiških barkah zdaj pripravljajo ribje piknike.

“Sardele, sardoni, ribončki, kalamari ... To gre največ v promet, ker ljudje poleti kupujejo, kar lahko pripravijo na žaru. Za prižiganje pečice je prevroče,” ugotavlja Melita Glavina iz ribarnice Mevimar v Kopru. V teh dneh se v njihove mreže ne ujame prav veliko, a dovolj, da zadostijo kupcem, pravi. “Vsega je po malem - nekaj sardel, sardonov, cipljev, skakavk ...”

Tudi v izolski ribarnici Levante pravijo, da kupci povprašujejo predvsem po modri ribi - sardelah, sardonih in skušah, ki veljajo za zdravo hrano. Sardele prodajajo po pet evrov za kilogram, sardone in ciplje po šest evrov, za podoben znesek je mogoče dobiti tudi šure. Skakavke, ki imajo okus, podoben brancinom, v akciji ponujajo za deset evrov, sicer bi stale najmanj 15. V njihovi stalni ponudbi je najti zmrznjene kalamare in školjke iz Strunjana.

Z ulovom za zdaj uspejo zadostiti povpraševanju. Lov sam pa terja od ribičev v tej izjemni vročini več napora, ker se tudi ribe umikajo na hladno in zadržujejo v večjih globinah, kar pomeni, da jih je težje uloviti. Po sardelah in kalamarih povprašujejo tudi udeleženci ribjih piknikov. Tako pravi izolski ribič Sandi Radolovič, ki vsako leto marca obesi ribolov na klin - vse do oktobra. V tem času pa na svoji barki ponuja ribiške piknike. Največ piknikov istrski ribiči pripravijo junija in septembra, ko so na morju “skoraj vsak dan”. Julija delajo malo, avgusta še manj, tako da si lahko privoščijo dopust. Gostje na Zlatoperki, barki Sandija Radoloviča, so večinoma Slovenci, vračajo se vsako poletje.

Pikniki so del panoramskih voženj po slovenskem morju. Sedemurne stanejo 39 evrov, polovične 30. Čeprav cen niso spreminjali pet ali šest let, v teh letih pa sta se podražila tako gorivo kot kruh, se borijo za vsakega gosta posebej. “Več se moramo ukvarjati z njimi in jim, tako kot hoteli, več ponuditi, tudi popuste,” pojasnjuje. MC, HR


Najbolj brano