Šampion in vzornik (foto)

Vasilij Žbogar je v sodelovanju s strokovnjaki iz kleti Vinakoper uresničil tudi zamisel o vinskem sodelovanju. Od vsake prodane steklenice iz posebne kolekcije bodo v podjetju dva evra namenili za razvoj mladih jadralcev.

Z leve: Gregor Bandel, vodja trženja v Vinakoper, Vasilij Žbogar in Boštjan Zidar, glavni enolog 
koprske kleti Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Z leve: Gregor Bandel, vodja trženja v Vinakoper, Vasilij Žbogar in Boštjan Zidar, glavni enolog koprske kleti Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Vasilij Žbogar je večkratni šampion. Ovenčan z vsemi mogočimi - tudi tremi olimpijskimi - kolajnami ve, da tekmovalnega jadranja v Istri ne bo konec z njegovim tekmovalnim slovesom. Čeprav je tega glasno napovedoval po olimpijskem srebru v razredu finn v Riu de Janeiru, je pol leta po največjem zmagoslavju spet zbistril misli in jih usmeril - v nadaljevanje kariere.

Čeprav ima odprte različne možnosti nadaljnjega športnega udejstvovanja, se je za zdaj odločil vztrajati v olimpijskem razredu finn. V pričakovanju rojstva drugega otroka do konca maja še ne bo tekmoval, za kasneje pa ima zastavljena dva cilja: letošnje svetovno prvenstvo na Madžarskem, prihodnje leto pa lov na olimpijsko normo za igre 2020. Slednje sicer še ne pomeni, da se Vasko pripravlja tudi za nastop v Tokiu, želi pa osvojiti normo za morebitnega naslednika.

Prav v zvezi z nasledniki je povezan tudi njegov zadnji projekt, ki ga je včeraj opoldne predstavil v prostorih Vinakoper. Priznana vinska klet je za zdaj za prodajo namenila 2000 steklenic posebne polnitve (Vasilij Žbogar Collection), od prodajne cene, ki je deset evrov, pa bo po dva evra od vsake prodane steklenice vplačala v sklad za razvoj mladih domačih jadralcev. Če bo prodaja presegla polnitev, bo v sodih za novo polnitev počakalo še nekaj vina, ki ga je izbral Vasilij Žbogar.

In za katero sorto gre? Na poti do jadralskih zmagoslavij je Žbogar v pripravljalnem obdobju tri leta po štiri mesece preživel tudi v Južni Afriki, kjer je spoznal nekatere lokalne posebnosti, med njimi tudi izvrstni shiraz. Ker ga že nekaj let pridelujejo tudi v vinogradih Vinakopra na Debelem rtiču, je bil Žbogarjev izbor pri vinski promociji na dlani. Najboljše grozdje na legi, obdani z morjem, soncem in vetrom, skratka z vsem, kar je narava prispevala tudi k šampionskemu sijaju najboljšega primorskega športnika vseh časov, je zdaj shranjeno tudi v kolekciji s trikratnim olimpijskim sijajem.

BOJAN GLUHAK


Najbolj brano