Šah pod piranskimi zvezdami

Šah pod piranskimi zvezdami, ki sta ga ob podpori Šahovske zveze Slovenije v nedeljo na piranskem Tartinijevem trgu pripravila ŠK Ljubljana in ŠD Piran, je popestril turistični konec tedna v staroveškem biseru. V celovečernem programu je sodelovalo več kot sto ljubiteljev šaha.

Za šahovnicami na Tartinijevem trgu je sedelo več kot sto ljubiteljev šaha.  Foto: Andrej Žnidarčič
Za šahovnicami na Tartinijevem trgu je sedelo več kot sto ljubiteljev šaha.  Foto: Andrej Žnidarčič

PIRAN > Številni gledalci, ki so pet ur navdušeno vztrajali na prizorišču, so uživali v napetih bojih v šahu na vrhunski ravni. Prvo ime turnirja je bil slovenski velemojster Luka Lenič, ki sodi v stoterico najboljših šahistov na svetu, vrhunsko družbo pa mu je delalo še šest igralcev z najvišjim naslovom ter številni prav tako odlični šahisti z nižjimi mednarodnimi naslovi. Kvalifikacijskega turnirja se je udeležilo 70 igralcev, zmagal je prav Lenič, osmerica prvouvrščenih pa se je uvrstila na glavni turnir po izločilnem sistemu. Po dramatičnih predstavah sta si finale izbojevala Luka Lenič in Jure Škoberne. Tolminec je izrabil izjemno dnevno formo in mini dvoboj dobil z 1.5-0.5; z veliko zmago si je prislužil nagrado v višini 700 evrov ter izviren pokal, ki ga je zasnoval in ročno izdelal oblikovalec Jakob Roznik. Vzporedno z glavnim turnirjem je potekala simultanka nekdanje svetovne mladinske prvakinje, Ljubljančanke Laure Unuk ter letošnje ženske državne prvakinje med članicami, 15-letne Postojnčanke Ivane Hreščak. Pomerili sta se s kar 35 nasprotniki. Po treh urah hudih bojev sta zmagali s 25-10, kar je odličen rezultat, saj je igranje simultanke v parih veliko zahtevnejše od običajnega.

Častni pokrovitelj prireditve je bil piranski župan Peter Bossman, ki je v začetku turnirja tudi povlekel prvo potezo v partiji Ognjen Cvitan-Vladko Brečevič (hrvaški velemojster Cvitan je bil igralec z najvišjim hitropoteznim FIDE ratingom na turnirju).

ANDREJ ŽNIDARČIČ


Najbolj brano