SMC soglasno zavrnila Aleša Bržana

Izvršni odbor stranke SMC koprskega županskega kandidata Aleša Bržana ni vnovič sprejel v stranko. Bržan je sredi novembra zaradi nesoglasij znotraj stranke v Kopru protestno izstopil, potem pa si je na željo podpornikov premislil in ponovno poslal prijavo. A je v Ljubljani niso sprejeli.

Aleš Bržan: “Očitno drugače razumemo vrednote. Sam sem se zavzemal za transparentnost.”  Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Aleš Bržan: “Očitno drugače razumemo vrednote. Sam sem se zavzemal za transparentnost.”  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > “Izvršni odbor stranke SMC je soglasno odločil, da vnovične prijave gospoda Aleša Bržana v stranko SMC, potem ko je iz stranke novembra lani izstopil, ne sprejme,” so sporočili iz centrale stranke SMC. Kot so pojasnili, je izvršni odbor stranke ponovni vstop Bržana zavrnil, ker je z dosedanjim delom, javnim nastopanjem in drugim javnim ravnanjem nasprotoval temeljnim vrednotam, ciljem in programskim prizadevanjem stranke.

Zavzemal se je za transparentnost

“Očitno drugače razumemo vrednote. Sam sem se zavzemal za transparentnost. Če transparentnost ni v skladu z vrednotami stranke, potem res nimam kaj reči. Glede javnega nastopanja prav tako ne razumem argumentacije. Mogoče pa je bilo narobe, da sem odgovoril na vaše vprašanje, če sem res izstopil in zakaj, ” pravi Bržan, ki se na sklep ne namerava pritožiti, saj s stranko očitno nima enakih pogledov na stvari. Poleg tega ga izvršni odbor stranke pred odločitvijo prav nič ni vprašal.

Zdenka Jagarinec, tiskovna predstavnica stranke SMC, je pojasnila, da je predsednica stranke v Kopru Lilijana Kozlovič s člani koprskega sveta stranke že pred tem opravila pogovore in da so tudi oni ocenili, da Bržanovo ravnanje ni bilo sprejemljivo. Bržan se ni strinjal z načinom imenovanja njihovih članov v posamezna delovna telesa koprske občine, ker naj bi pri tem zaobšli pravila in točkovanje glede strokovnosti. Ko je na to glasno opozoril, je prišlo do spora, potem pa je Bržan protestno odstopil.

Napovedani še dodatni izstopi iz stranke

“Zelo smo razočarani nad takšnim ravnanjem. Bržan je veliko naredil za stranko, kot županski kandidat je dosegel izjemen rezultat na lokalnih volitvah in tudi zaradi njega ima stranka SMC v koprskem mestnem svetu kar sedem občinskih svetnikov,” je razočarana Mirjam Lemut, ki je Bržanu pomagala v predvolilni kampanji. “Bržan se je zavzemal prav za tiste vrednote, ki naj bi jih zagovarjala tudi naša stranka. A očitno je to nekoga motilo,” še dodaja Lemutova, ki ne izključuje možnosti, da bi tudi sama izstopila iz stranke.

Članstvo v koprski stranki SMC je precej upadlo - s prvotno 146 članov na 81. Dejansko aktivnih članov pa je približno 35, kolikor se jih tudi udeležuje zborov stranke. Članstvo je zdaj precej razdeljeno. Ena skupina je na strani predsednice Lilijane Kozlovič, druga pa na strani Aleša Bržana. Prav Bržanovi podporniki utegnejo izstopiti iz stranke, Bržan pa bo poslej v koprskem občinskem svetu deloval kot neodvisni občinski svetnik.

TATJANA TANACKOVIČ


Najbolj brano