SMC ni več del piranske koalicije

Piranska koalicija strank SD, Oljke, Desus in SMC je ostala brez enega člana. V SMC ugotavljajo, da si niso tako blizu z ostalimi tremi strankami, kot so sprva mislili, moti jih predvsem kadrovanje na podlagi politične pripadnosti.

Andrej Korenika Foto: Tomaž Primožic/Fpa
Andrej Korenika Foto: Tomaž Primožic/Fpa

PIRAN > Štiri stranke oziroma njihovi piranski odbori so se združili pred drugim krogom županskih volitev, ko so podprle Petra Bossmana. Takrat koalicijske pogodbe niso sklenile, dogovorile so se le za sodelovanje in podporo v občinskem svetu. Dogovor naj bi podpisale kasneje, a so to še ni zgodilo. “V času oblikovanja koalicijskega dogovora smo ugotovili, da si vendarle nismo tako sorodni, kot smo mislili,” pravi predsednik piranskega odbora SMC Andrej Korenika. Pogreša več truda za izboljšanje razmer za razvoj občine in nasprotuje načinu kadrovanja, “kjer se v ospredje postavlja politična merila in osebne interese”. Konkretnih primerov ni želel izpostaviti, bo pa eden od preskusnih kamnov tega, kako bodo ravnali v prihodnje, verjetno tudi odločanje o imenovanju direktorja piranskega Okolja.

Za umik iz koalicijskih pogovorov so se v stranki SMC odločili soglasno. V občinski svet so se na njihovi listi prebili trije svetniki, poleg Andreja Korenike še Denis Fakin in Slavko Ivančić, ki naj bi še naprej delovali konstruktivno.

V koaliciji tako ostajajo še tri stranke, ki imajo skupaj dvanajst občinskih svetnikov (osem jih ima SD, po dva pa Desus in Oljka); torej manj kot polovico v 25-članskem svetu.

A to ne bo spremenilo načrtov in načina dela, pravi župan Peter Bossman (SD) in dodaja, da njegovo vodenje občine temelji na sodelovanju med vsemi političnimi opcijami in iskanju širšega soglasja. Prepričan je tudi, da bo s SMC še naprej uspešno sodeloval.

HR


Najbolj brano