SDH bodo danes v Kopru varovali policisti

Komisija DZ za nadzor javnih financ je včeraj pozvala SDH naj prekliče napovedano menjavo treh nadzornikov Luke na današnji skupščini delničarjev. Vlada in SDH naj ponovno preučita vse argumente glede predčasne zamenjave nadzornikov Luke. V SDH vztrajajo, da bodo danes izpeljali menjavo treh nadzornikov, a so ocenili, da morajo zavarovati svoje zaposlene, zato bodo današnjo skupščino, ki se bo začela ob 13. uri v Kopru, varovali policisti.

Nada Drobne Popovič (v sredini) je dejala, da mora SDH 
zavarovati svoje zaposlene, ki bodo danes prišli na skupščino 
Luke v Koper. Foto: STA
Nada Drobne Popovič (v sredini) je dejala, da mora SDH zavarovati svoje zaposlene, ki bodo danes prišli na skupščino Luke v Koper. Foto: STA

LJUBLJANA > Alenka Bratušek iz skupine nepovezanih poslancev je spraševala po merilih pri odločitvi za zamenjavo nadzornikov v državnih podjetjih. Ob tem je člane SDH (Marka Jazbeca na seji ni bilo, ker je na dopustu) pozvala, da bi bilo lepo, da bi za svoje odločitve zastavili svoje hiše, svoje imetje. Samostojni poslanec Andrej Čuš je namreč na seji povedal, da je bil novi predlagani nadzornik za Luko Koper Rajko Rešek kazensko ovaden zaradi suma zlorabe položaja. To so potrdili tudi na tožilstvu. Po naših informacijah naj bi mu anonimna prijava očitala neupravičeno obračunavanje potnih stroškov. Nada Drobne Popovič iz SDH s tem ni bila seznanjena. Rešek pa za naš klic ni bil dosegljiv.

Vlada je včeraj, dan pred skupščino Luke Koper, sprejela načrt razvoja Luke Koper za obdobje 2016-2020, ki so ga na ministrstvu za infrastrukturo dobili v obravnavo že septembra lani. Brez tega dokumenta se v Luki niso mogli lotiti nobene za letos načrtovane naložbe. To je bila tudi ena od zahtev sveta delavcev Luke Koper na nedavnem zboru delavcev.

Državni sekretar na finančnem ministrstvu Metod Dragonja se je opravičil, da na zadnji seji ni imel namena manipulirati s starimi kazalci o donosu na kapital Luke. Trdi, da bi bil dividendni donos ob drugačni dividendni politiki, če bi se bolj upoštevalo uravnoteženo distribucijo, lahko večji. Povedal je še, da trenutni dogodki niso korak k privatizaciji, pogreša le bolj ambiciozne načrte družbe. Omenil je tudi obseg pogodb Luke z zunanjimi izvajalci pristaniških storitev, ki znaša 21 milijonov. Meni, da bi bilo smiselno, da organi nadzora v Luki to še enkrat pregledajo. Pred dnevi je Dragonja članom komisije v obravnavo poslal tudi eno v seriji anonimnih pisem, ki krožijo proti upravi Luke. Tudi Nada Drobne Popovič iz SDH je dejala, da so načrti Luke premalo ambiciozni ter da s tem kot lastniki ne morejo biti zadovoljni. Kaj konkretno je v luških načrtih premalo ambicioznega, na SDH še vedno niso razložili.

Predsednik nadzornega sveta SDH Damjan Belič, ki je popoldne tudi vodil sejo nadzornega sveta SDH, ki se je končala po oddaji naših besedil v tisk, je poslance razjezil, ker ni želel odgovarjati na vprašanja, zakaj menjajo nadzornike Luke. A sedanja prva nadzornica v Luki Alenka Žnidaršič Kranjc je prepričana, da so želeli zamenjati predvsem njo in da so to politične ter ne ekonomsko-interesne menjave. “V Luki ste imeli upor, ljudje hočejo delati in da se preneha plenjenje, ki se dogaja. Imate težave z gospodarskim kriminalom in kriminalom belih ovratnikov,” je dejala.

Poslanec SDS Janez Janša je Žnidaršič Kranjčevoprosil, naj pojasni resne obtožbe, da so ji grozili s smrtjo. O tem, kdo ji je grozil, je obvestila policijo. Povedala pa je, da so ji najprej rekli, da v Sloveniji pač pokajo gume in da so potem na njenem avtomobilu tudi res počile.

Sindikat in ulica ne moreta voditi podjetij, sploh ne takega kot je Luka, meni Marko Ferluga (SMC), ki je prepričan, da bi morali zamenjati tako SDH kot nadzornike Luke in tudi koga na ministrstvu za infrastrukturo. Sejo so znova prekinili.

KG, STA


Najbolj brano