S spustom princeske oživljajo srednjeveške običaje

Po lanski uspešni krstni izvedbi bodo nocoj v Piranu z vrha zvonika ob katedrali svetega Jurija spet spustili princesko. Dogodek bodo dodatno popestrili metalci zastav ter številni nastopajoči v srednjeveških kostumih. S prireditvijo želijo Piran promovirati kot srednjeveško in obzidno mesto.

V izboru za letošnjo princesko je sodelovalo kar 28 deklet, izbrali so Suzano Klemenčič, ki se bo nocoj z višine 60 metrov spustila 150 metrov daleč na Tartinijev trg
V izboru za letošnjo princesko je sodelovalo kar 28 deklet, izbrali so Suzano Klemenčič, ki se bo nocoj z višine 60 metrov spustila 150 metrov daleč na Tartinijev trg 

PIRAN > Prireditev, ki je posvečena čudežu, ko naj bi svet Jurij leta 1343 rešil Piran pred strašno nevihto, so v Piranu prvič izvedli lani in se je očitno dobro prijela. V izboru za letošnjo princesko je sodelovalo kar 28 deklet, izbrali so Suzano Klemenčič, ki se bo nocoj z višine 60 metrov spustila 150 metrov daleč na Tartinijev trg.

Letošnja prireditev bo po napovedih piranskega društva ŠKID, ki dogodek organizira skupaj s Skupnostjo Italijanov Giuseppe Tartini pod pokroviteljstvom občine in župana Petra Bossmana, še bogatejša od lanske.

Tako bodo nastopili metalci zastav iz italijanske Faenze, člani skupnosti Italijanov pa bodo goljufivega mlinarja namočili v morje. Po Tartinijevem trgu se bodo sprehajali srednjeveški vojščaki, dame in njihovi podložniki. Na trgu bo skupno več kot 60 nastopajočih v srednjeveških kostumih.

Obleka, ki jo bo med spustom nosila princeska, je delo pridnih rok domačih šivilj. Vinsko rdeča svilena obleka bo dekletom in ženam na trgu pričarala čudovite trenutke romantičnih srednjeveških grajskih zabav, obljubljajo organizatorji.

Prireditev si bo ogledal tudi predsednik Evropskega združenja obzidnih mest Joseph Spiteri, napovedujejo.

STA


Najbolj brano