S šotorom na oddih v Koper? Ne bo šlo.

Trije mladi Angleži, ki so si včeraj za šotorjenje izbrali zelenico ob semedelski promenadi, so kmalu uvideli, da za tovrstni turizem v Kopru ni prostora.

Angleški turisti so kmalu uvideli, da  zelenica ob koprski tržnici 
ni bila dobra izbira za počitek v šotoru.   Foto: Jkatja Gleščič
Angleški turisti so kmalu uvideli, da zelenica ob koprski tržnici ni bila dobra izbira za počitek v šotoru.  Foto: Jkatja Gleščič

KOPER > Moder šotor sredi zelenice ob koprskem sprehajališču včeraj dopoldne ni pritegnil le pozornosti mimoidočih, pač pa tudi občinskega redarja. Mlade Angleže, ki so oprtani z zložljivim “prenočiščem” prikolesarili v Koper, je opozoril, da šotorjenje tam ni možno. Ti so nato pospravili svoje stvari in se odpeljali. To je bila, kar zadeva kampiranje na črno, tudi edina kršitev, ki so jo letos zaznali, so nam pojasnili v koprskem občinskem inšpektoratu. “Večina takšnih kršitev se je v preteklih letih dogajala na območju sedanje občine Ankaran, kjer smo nekajkrat skupaj s policijsko postajo Koper opravili nadzor, predvsem na Malem rtiču, v Valdoltri in na Debelem rtiču.”

Iz koprske občine so nam po objavi prispevka sporočili, da informacija, da občina ne premore nobenega ustrezno urejenega prostora, kjer bi bilo dovoljeno kampiranje s šotorom, ni točna. En kamp, četudi manjši, vendarle je. To je kamp Volk pod Osapsko steno.

Na območju Ankarana tovrstnega nadzora trenutno ni, saj bo redarska služba, ki so jo zasnovali v sodelovanju s piransko občino, začela delovati jeseni.

Zakon o varstvu javnega reda in miru dopušča kampiranje le na za to urejenih območjih, denimo avtokampih, ter na zasebnem prostoru s soglasjem lastnika ali posestnika. Koprska občina takšnega javnega prostora ne premore. Turisti, ki potujejo s kamperji, dobijo vse, kar potrebujejo, na posebej zanje urejenem parkirišču ob glavni avtobusni postaji, nahrbtnikarji s šotori pa bodo v Kopru zaman iskali prostor, od koder jih ne bo nihče preganjal.

Angleški turisti so jo odnesli le z opozorilom, sicer pa je za nelegalno šotorjenje predvidena kazen 83 evrov.

ILONA DOLENC


Najbolj brano