S programom za mlade kmete do zagona podjetniških idej na istrskih kmetijah

Zavod Eko-Humanitatis s popoldanskim brezplačnim izobraževanjem v Padni začenja program za mlade, katerega cilj je zagon oziroma razvoj kmetij in podjetniških idej na istrskih kmetijah. Mladim bodo nudili strokovno mentorstvo in podporo pri razvoju kmetije ter pripravili razpisno dokumentacijo za uspešno črpanje evropskih sredstev.

Zavod Eko-Humanitatis s popoldanskim brezplačnim izobraževanjem v Padni začenja program za mlade, katerega cilj 
je zagon oziroma razvoj kmetij in podjetniških idej na istrskih 
kmetijah.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Zavod Eko-Humanitatis s popoldanskim brezplačnim izobraževanjem v Padni začenja program za mlade, katerega cilj je zagon oziroma razvoj kmetij in podjetniških idej na istrskih kmetijah.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

PIRAN > V prejšnji finančni perspektivi je v Sloveniji približno 2000 mladih prevzemnikov kmetij uspešno črpalo denar iz Programa razvoja podeželja, od tega pa so bili le trije z območja Slovenske Istre, ugotavljajo v Eko-Humanitatis. Po njihovem je zato nujno, da se mlade v Istri spodbuja, naj se v večjem številu začnejo odločati za kmetijstvo in razvoj podjetništva na kmetijah.

Poleg tega zagon in razvoj kmetijske dejavnosti ter podjetništva na kmetijah predstavljata velik potencial za nova “zelena” delovna mesta za mlade.

V novem programu razvoja podeželja pa bo nenazadnje na voljo približno 60 milijonov evrov za mlade prevzemnike kmetij oziroma tiste, ki se bodo odločili za zagon dejavnosti na kmetiji. Zato je potrebno, da čim več tega denarja počrpajo tudi mladi na podeželju Istre. Iz naslova ukrepa Pomoč za zagon dejavnosti za mlade kmete bo lahko posameznik pridobil do 45.000 evrov nepovratnih sredstev.

V okviru programa bodo tako v zavodu pripravili brezplačno izobraževanje, na katerem bodo predstavili omenjeni ukrep programa razvoja podeželja. Sledila bo delavnica razvoja podjetniške ideje in priprave poslovnega načrta na kmetiji, na kateri bodo udeleženci pridobili osnovna praktična znanja o razvoju podjetniške ideje na kmetiji, posameznikom pa bodo nudili tudi individualno pomoč pri pripravi na razpis in razvoju podjetniške ideje ter izdelavi poslovnega načrta.

STA


Najbolj brano