S povezovanjem do skupnega načrtovanja razvoja istrskega podeželja

V Padni so v torek predstavili aktivnosti pod naslovom Soustvarjamo razvoj podeželja Istre. Namen je aktivirati in povezati prebivalstvo, da skupaj ugotovijo, kako si predstavljajo razvoj podeželja. Med možnostmi so udeleženci poudarili zeleni turizem in kmetijstvo, pravijo v Zavodu Eko-Humanitatis.

Padna Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Padna Foto: Zdravko Primožič/Fpa

PIRAN > Vključenost prebivalstva v načrtovanje in udejanjanje razvoja je pogoj za to, da se tudi na podeželju ustvarja delovna mesta in hkrati varuje naravo, je pojasnil Dane Podmenik iz Zavoda Eko-Humanitatis.

Že do zdaj so v zavodu izvajali več delavnic in drugih aktivnosti v smeri povezovanja nevladnih organizacij ter vzpostavili neformalno Mrežo za preporod Istre. Podmenik namreč ugotavlja, da na istrskem podeželju deluje več organizacij, ki pa niso bile povezane med seboj. Sad tega povezovanja so tudi že konkretne akcije. To soboto bodo denimo izvedli čistilno akcijo na območju reke Dragonje.

Podmenik je z obiskom torkove predstavitve zadovoljen. Udeležencev je bilo okoli 20, organizatorji pa so dobili tudi vpogled v mnenja domačinov o možnostih in nevarnostih tega območja. Še eno predstavitev pripravljajo prihodnji torek v Gračišču.

Med možnostmi, kot jih vidijo prebivalci podeželja, sta najbolj izstopala zeleni turizem in kmetijstvo, v povezavi ne le s pridelavo, ampak tudi predelavo proizvodov. Največjo nevarnost pa vidijo v pomanjkanju sodelovanja med različnimi akterji.

Prav povezovanje od spodaj navzgor bo ključnega pomena pri programu LEADER/CLLD v obdobju 2014-2020, ki so ga predstavili v okviru dogodka. Po opredelitvi prioritet posamezne mikroregije, v tem primeru Istre, bo treba pripraviti konkretne programe razvoja podeželja, ki bodo morali biti čim bolj kakovostni.

Iz programa bo za celotno istrsko regijo na voljo 1,5 do dva milijona evrov v šestih letih oziroma okoli 300.000 evrov letno, kar ni tako veliko. Prav zato bodo morali narediti korak naprej ter čim bolj povezati zamisli, skrbno izbrati prioritete ter ugotoviti, kako jih uresničiti. Pogoj za vse to je prav partnersko sodelovanje, je ocenil Podmenik.

Aktivnosti soustvarjanja razvoja podeželja Istre podpira denar Finančnega mehanizma EGP 2009-2014, projekt podpirajo tudi občini Koper in Piran ter Regionalni razvojni center Koper.

STA


Najbolj brano