Podeželje in odpadki za nove priložnosti

V stičišču nevladnih organizacij obalno-kraške regije, ki deluje v Središču Rotunda, so lani brezplačno svetovali več kot 500 društvom in zavodom. Letos jim ponujajo novo storitev, specializiran računovodski servis.

Dane Podmenik in Metka Šorli Foto: Helena Race
Dane Podmenik in Metka Šorli Foto: Helena Race

KOPER > Poleg tega so eno od učilnic spremenili v pisarno, ki bo nekakšno gnezdo družbeno odgovornih iniciativ in socialnih podjetij.

Kot plod sodelovanja Središča Rotunda in zavoda Eko humanitatis je pred dvema tednoma ura dno nastalo prvo socialno podjetje v koprski občini, Istra Terra, ki se ukvarja z eko in etno turizmom.

“V prihodnjih tednih bomo pridobili licenco turistične agencije, kot prvi v Sloveniji želimo pridobiti tudi mednarodni certifikat za eko oziroma trajnostni turizem Travellife,” napoveduje predstavnik podjetja Dane Podmenik.

Izkoristiti želijo priložnosti podeželja

“Cilj naše socialne pod jetniške ideje je, da na podeželju ustvarimo nove možnosti za ustvarjanje prihodkov - za nas, za druge, za kmete, za društva, za mlade. Podeželje Istre ni slabo situirano, a ni živo in ne ustvarja novih delovnih mest, ki bi jih lahko, pred vsem v kmetijstvu, turizmu in podobnem. Tu vidimo našo priložnost, da pomagamo,” pravi Podmenik. Denar z razpisa za socialna podjetja namenjen zaposlitvi preko javnih del in so financiranje piranske občine so usmerili v zaposlitev domačinke iz Padne, ki je bila dolgo brezposelna. Zdaj morajo začeti ustvarjati prihodke. Na začetku bodo skušali pritegniti turiste, ki že prihajajo v Piran, Portorož in Koper, a le redko zaidejo na podeželje. Pri vabiti pa želijo tudi goste, ki bodo v istrsko zaledje prišli, da bi tam preživeli aktivne počitnice, okušali kulinariko in spoznavali kulturno dediščino.

Podjetnost med odpadnimi predmeti

Druga novost v Rotundi je inkubator socialnega pod jetništva. “Učilnico smo spremenili v tako imenovani coworking oziroma skupnostni prostor. Začeti želimo počasi, z nekaj posamezniki, ki jim bomo ponudili povezovanje, druženje, iz menjavo idej,” pravi direktor Središča Rotunda Bojan Mevlja. Socialna podjetja, nevladne organizacije in družbeno odgovorne iniciative bodo v Rotundi lahko najele prostor, oziroma pisalno mizo z vso opremo, pri zagonu dejavnosti jim bodo tudi svetovali in jim nudili pomoč pri promociji. Prostor oziroma mize bodo oddajali za obdobje od enega do dvanajst mesecev, najem pa bo stal približno 50 evrov na mesec.

Ena prvih uporabnic skupnostnega prostora, v katerem so tri pisalne mize, je Metka Šori, ki skupaj z ustvarjalkami v združenju NO WAst3 spodbuja ponovno uporabo odrabljenih pred metov. “Cilj našega delovanja je, da čim več ljudi v svoje vsakdanje življenje vpelje prakso ponovne uporabe. Smo vzor, kako doseči ta cilj in kako odslužene predmete preoblikovati v uporabne stvari,” pravi. V praksi so to prikazale že pri opremljanju skupnostnega prostora, ko so obnovile staro pohištvo, stole oblekle v stare kavbojke in podobno.

“Iz stare palete lahko naredimo stol, iz zabojev police za knjige, iz starih oblačil obleke. Ponovna uporaba omogoča, da s pomočjo lastne kreativnosti pridemo do stvari, ki jih potrebujemo. S tem koristimo okolju, hkrati pa ohranjamo stvari, ki jih višja kakovost zaznamuje že s tem, ker so stare,” zamisli niza Metka Šori. Tudi njena dejavnost bi lahko prerasla v socialno podjetništvo, čeprav primerno obliko delovanja ustvarjalke še iščejo.

HELENA RACE


Najbolj brano