S polno paro in polnim odrom naprej

V Žusterni bo konec tedna spet praznično in rokersko bučno. Razlog za slavje? Leto dni je naokrog, odkar je Snack bar, ki je zaradi svoje zgodovine vedno veljal za posebneža med koprskimi lokali, zaživel v prenovljeni podobi.

Med najodmevnejšimi v minulem letu je bil koncert skupine 
Divlje jagode. Foto: Jaka Jeraša
Med najodmevnejšimi v minulem letu je bil koncert skupine Divlje jagode. Foto: Jaka Jeraša

ŽUSTERNA > Najemnik Snack bara Miran Vidovič je lani ugriznil v kislo jabolko in se lotil temeljite prenove nekdaj zelo priljubljenega zbirališča rokerjev, ki pa je zadnja leta kazalo precej zanikrno podobo. “Lahko rečem, da smo dosegli približno 70 odstotkov od zastavljenih ciljev. Z novo podobo lokala smo uspeli pritegniti tudi nove stranke. V Snack baru je zdaj več reda, v njem je srečati več žensk kot prej, kar pomeni, da se tu počutijo dobro in varno,” ugotavlja Vidovič.

Podobno opaža tudi eden tistih, ki je s Snack barom dobesedno zrasel. “Kot otrok sem živel v hiši, ki je stala tik ob Snack baru. Takrat so se v njem zadrževali partizani in španski borci. Kričali so na nas dolgolase fante iz Žusterne, ki smo ta lokal nato postopoma zavzeli,” prikliče stare spomine Stanko Ivančič iz Žusterne. “Pozneje je Snack bar postal zbirališče spačkistov, tabornikov, pomorcev. Na terasi je igrala glasba v živo, to je bil glavni lokal, kjer so se vsi zbirali, preden so šli ven,” doda. Ko je Vidovič napovedal obnovo, je bil tudi Ivančič med skeptiki, ki so dvomili, da bo lepotni poseg Snack baru vdahnil tudi novo življenje. “Zdaj pa vidim, da se je lokal v tej novi obliki dobro prijel. To sicer ni več Stari snack bar, a prišla je nova generacija, drugi ljudje, mirni ljudje, ki ne iščejo gužve. Ves čas je polno, tudi med tednom. Super bi bilo le, če bi bilo še več glasbe v živo,” predlaga Ivančič.

Ob prvi obletnici novega Snack bara se v petek obeta bluesovsko obarvan glasbeni večer, ki ga bodo soustvarili The Brazos, Mike Sponza Band, Ty Le Blanc, Ronnie Jones in Blues Brothers Tribute Band. V soboto bo kraljeval rock, princi večera pa bodo Hamo & Tribute 2 Love, Tide, Tabu in po ognjemetu še Dan D. Oba večera bo vstopnina na koncert po pet evrov. Približno polovico bodo namenili za pomoč družini iz zaledja Kopra s šestletno deklico, ki je zbolela za levkemijo.

In prav to je Vidovičev namen - izboljšati koncertno ponudbo in v Žusterno pritegniti čim več velikih glasbenih imen. Ta cilj mu pomaga doseči Munib Haskić - Asso, ki je nekakšen vsestranski “tehnični direktor” Snack bara. “V minulem letu smo gostili 40 koncertov. Med najodmevnejšimi so zagotovo bili otvoritveni koncert, nastopi skupin Divlje jagode in YU Grupa ter promocijski koncert koprske skupine Stino s številnimi gosti. Letos gremo še stopničko više. Koncertov bo še več, vse do maja bo zagotovo vsak vikend najmanj eden,” napove.

Po tem prazničnem vikendu v Snack bar prihaja kar nekaj velikih imen - v oktobru skupini Van Gogh in Prismojeni profesorji bluesa, v novembru Psihomodo Pop in Bob Margolin, edini še živeči član skupine Muddyja Watersa. Do konca leta se bodo zvrstili še nastopi Don Mentony Banda, Rudija Bučarja ter skupin Partibrejkers in The Drinkers.

ILONA DOLENC


Najbolj brano