S policijsko marico na Markovec po “ukradeno” čivavo (foto)

“Psice ni pri meni doma in ne nameravam povedati, kje je,” je danes zjutraj kriminalistki v spremstvu policistov in veterinarskih inšpektorjev pojasnila Andreja Bogataj Krivec iz Obalnega društva proti mučenju živali. Pri njej so se zglasili potem, ko sama ni upoštevala poziva, naj do 9. ure na policijsko postajo pripelje čivavo, ki jo je društvo poleti rešilo iz razgretega avtomobila in je kasneje niso vrnili lastnici.

 Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Kriminalistka ji je odvrnila, da je ne morejo prisiliti, da razkrije lokacijo, kjer je zdaj čivava, so ji pa vročili odredbo za zaseg psa. Andreja Bogataj Krivec napoveduje, da se bodo o vsebini sodne odredbe posvetovali z odvetnico, ki jim bo pojasnila, kaj storiti.

Vsaka stran s svojo ovadbo

Spomnimo, da je ODPMŽ lastnico rešene čivave ovadilo zaradi mučenja živali, lastnica pa društvo zaradi tatvine psa. “Psa ne bomo vrnili. Čivavo smo sami veterinarsko oskrbeli in je na varnem, v najboljših možnih rokah. Prepričana sem, da se ima zdaj bistveno bolje, kot prej. Nobeden me ne bo prepričal, da puščanje psa v avtomobilu pod žgočim soncem ne sodi v kategorijo mučenja. Ko smo jo rešili, smo psico fotografirali in stehtali. Bila je vidno podhranjena, zdaj je pridobila na teži,” pravi Bogataj Krivčeva.

Prepričana je, da so v tej zgodbi zatajile vse službe, zlasti policija in veterinarska inšpekcija. Lastnica čivave je bolgarska državljanka - iz sodne odredbe je razvidno, da gre za Mariano Stoyanovo. “Psa bi rada nazaj. Ob tem ne morem prezreti, da dogodka sploh ne obžaluje. Sama ne vidi nič spornega v tem, da je bil pes zaprt v pregretem avtomobilu. Vprašala me je, kdo je bil tisti cepec, ki je izmeril temperaturo v avtu?!,” je Bogataj Krivčeva ogorčena nad lastničinim odnosom.

“Ker smo rešili psa, smo kriminalci?”

Ob včerajšnjem policijsko obarvanem prihodu po psičko, se sprašuje, ali so zato, ker so živali rešili življenje in ji omogočili lepše življenje, zdaj najhujši kriminalci. “Ne izmikam se. Priznala sem, da sem odvzela mučenega psa, bila sem na zaslišanju, zapisali smo zapisnik, pripravljena sem tudi na kazen. Počakala bi na sodno obravnavo, saj smo tudi mi lastnico čivave ovadili za kaznivo dejanje mučenja živali, ona pač nas za tatvino. In zdaj čakamo sodišče. Takega načina reševanja zadev v življenju še nisem doživela, ” ne more razumeti predsednica ODPMŽ.

Pravi, da že zelo dolgo opozarja, kako se veterinarska inšpekcija ne odziva na njihove številne prijave mučenja živali. “Vso dokumentacijo o njeni neodzivnosti smo zdaj poslali na upravno inšpekcijo. Pričakujemo, da bodo ukrepali,” se nadeja Bogataj Krivčeva. NATAŠA HLAJ


Najbolj brano