S platformo do boljšega zdravljenja

Kam po informacije, ko med potjo po jadranskih državah potrebuješ zdravstveno oskrbo? Kakšne so usluge in kje so na voljo? Kakšne so poti nadaljnje obravnave in oskrbe? Kako naj bi učinkovito sodelovali zdravstveni delavci iz teh držav, da bo oboleli čim prej kakovostno oskrbljen in teh poti ne bodo ovirali formalizmi, neskladni posamični informacijski in drugi sistemi? To je le delček vsebine projekta za boljše čezmejno zdravljenje AdriHealthMob, financiranega v okviru programa IPA Adriatic pod okriljem EU.

Na včerajšnjem mednarodnem posvetu v koprski Rotundi je 
vodja projekta AdriHealthMob Dorjan Marušič, predstavnik 
edinega slovenskega partnerja v projektu, dosedanje izsledke predstavil vsem sodelujočim partnerjem in javnosti.    Foto: Tomaž Primožic/Fpa
Na včerajšnjem mednarodnem posvetu v koprski Rotundi je vodja projekta AdriHealthMob Dorjan Marušič, predstavnik edinega slovenskega partnerja v projektu, dosedanje izsledke predstavil vsem sodelujočim partnerjem in javnosti.  Foto: Tomaž Primožic/Fpa

KOPER, JADRANSKA REGIJA > Projekt povezuje jadransko makroregijo osmih držav, med njimi Slovenijo, v njem sodeluje petnajst partnerjev, njegov vodja je koprski zdravnik Dorjan Marušič, mednarodni strokovnjak za delovanje zdravstvenih sistemov in direktor Tetras svetovanja d.o.o., ki je edini slovenski partner projekta. Po dobrem letu je projekt na pol poti, sklenili ga bodo konec prihodnjega leta.

Kljub direktivi EU o prostem prehodu bolnikov na zdravljenje v tujino so mnoge države, tudi Slovenija, to možnost omejile s podzakonskimi akti. Projekt AdriHealthMob ni povezan z uveljavljanjem teh pravic in protokolov. Marušič pa dodaja, da so se zaradi cen storitev in bdenja zavarovalnic nad stroški v zdravstvu te možnosti za zdravljenje še zožile. Načeloma naj bi se naši državljani zdravili v za to pristojnih domačih ustanovah, čez mejo pa, ko teh storitev doma ni na voljo.

Gradijo zdravstveno infrastrukturo

“Projekt AdriHealthMob v okviru programa čezmejnega sodelovanja IPA Adriatic odgovarja na prepoznane potrebe po okrepitvi in integraciji infrastrukturne mreže; poudarek je na dostopnosti zdravstvenih storitev in storitev zdravstvene oskrbe,” pojasnjuje Marušič. “Po znanih podatkih je transportnih poti za reševanje zdravstvenih težav zelo veliko v deležu vsega transporta. Obenem se na evropski ravni z odpiranjem meja za zdravstvene storitve iskanje teh možnosti v tujini še povečuje, več je tudi izmenjav zdravstvenega osebja in strokovnjakov.”

Zato potrebe narekujejo novi sistem infrakstrukture, ki bo, ko gre za oskrbo bolnika, omogočal čim hitrejšo, kakovostno in ne predrago posredovanje ter bo ponudil uporabo dobrih komunikacijskih poti in zmogljivosti povsod, tudi na oddaljenih lokacijah. Zato bodo vse tovrstne informacije zbrane na enem mestu, dostopne bodo na posebnem spletnem naslovu. “AdriHealthMob torej razvija čezmejni model trajnostnega in učinkovitega transportnega sistema za zdravstveni sektor s ciljem izboljšati tudi mobilnost pacientov in osebja ter približati dostopnost do zdravstvenih storitev.”

Projekt naj bi te poti in povezave tudi racionaliziral in zmanjšal tiste nepotrebne (mobilnost osebja in bolnikov), saj zdaj niso usklajene in se vsakdo posebej z vsakim dogovarja, kar je dražje. Ali pa za posamične primere dogovori niso možni zaradi podzakonskih aktov v posameznih državah, ki omejujejo odhode na zdravljenje v druge države. Projekt bo lahko tudi podlaga za vzpostavitev centrov odličnosti v zdravstvu v jadranski regiji.

V projektu AdriHealthMob sodeluje osem držav in 15 partnerjev. Vodilni partner je ministrstvo za zdravje Bosne in Hercegovine. Slovenski partner je Tetras svetovanje d.o.o. ob podpori službe slovenske vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko. Partnerji so: zdravstveni ministrstvi Črne Gore in Hrvaške, Agencija za akreditacijo zdravstvenih ustanov Srbije, regionalna bolnišnica Drač v Albaniji, iz Italije bolnišnica Marche Nord, zdravstveno združenje Cooss Marche Onlus, CNR-IFC Inštitut za klinično fiziologijo, svetovalno podjetje Telemedware Ltd., zatem pa še Združenje za promocijo lokalnega razvoja in izobraževanja MSC v BiH, grški Innopolis, albanski Center za razvoj gospodarstva in ekonomije in univerzi - ena italijanska ter ena grška. Projekt je vreden osem milijonov evrov, 85 odstotkov je sredstev EU, del denarja prispevajo države, del pa partnerji.

Osem držav, 15 partnerjev

Moči je združilo 15 partnerjev iz osmih držav, povezalo je znanje (od informacijsko komunikacijsko tehnoloških - IKT storitev do poznavanja zdravstvenih in logističnih sistemov) in se lotilo oblikovanja strokovnih predlogov, najboljših za uporabnike v jadranski makroregiji.

Zbrani podatki in analize o opravljenih poteh, namenih in načinih prevoza, upoštevaje dostopnost posameznih storitev, bodo podlaga za vpeljavo najracionalnejših in najhitrejših poti zdravstvene oskrbe - na posameznih območjih in tudi s pomočjo najsodobnejših povezav (denimo s telemedicino). “Nastala je platforma za načrtovanje poti v celotni jadranski regiji. Sledi še izdelava smernic, ki bodo predstavljene ključnim predstavnikom odločevalskih ustanov v teh državah,” omenja Marušič, vodja projekta in Tetras svetovanja, ki je izdelalo omenjeno platformo. Ta bo kot mreža podatkov podlaga za pripravo diagnoz ter zdravstvenega kartona, upoštevaje mednarodne standarde. “Tudi po izteku projekta bo še naprej možna vključitev katerekoli zdravstvene ustanove in drugih deležnikov v zdravstvu (farmacevtov, zavarovalnic ...),” omenja Marušič.

JASNA ARKO


Najbolj brano