S konji na krvodajalsko akcijo

Deset konjenikov, večinoma članov konjeniškega društva Stena z Manžana, se je v četrtek okrog 19. ure iz Podpeči na Kraškem robu podalo na pot do Centra za transfuzijsko dejavnost, ki ima sedež v stavbi izolske bolnišnice. Tja so prigalopirali v petek ob 8.15, ker so vmes prenočili v Potoku, na kmetiji Adriana Baruce in Franka Muženiča.

Konjenike je prišel pozdravit Andrej Gustinčič iz  koprskega Rdečega križa.   Kocjančič ga je takoj posadil na sedlo. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Konjenike je prišel pozdravit Andrej Gustinčič iz koprskega Rdečega križa. Kocjančič ga je takoj posadil na sedlo. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

ISTRA > Na svojstven način so kri konjeniki darovali že tretje leto zapored. Humano gesto vsakič ponovijo še pozimi, le da konje takrat zamenjajo za jeklene konjičke.

Med deseterico konjenikov je bilo tudi šest pripadnic nežnejšega spola. Osem članov društva pa si ni moglo zagotoviti primernih konjev (eden se je pred tem poškodoval). Kot pravi član društva Mavricij Kocjančič, so njihovi konji stari od šest do 19 let, v najboljši kondiciji so pri sedmih letih. Podvig s Kraškega roba do Markovca niti zanje ni mačji kašelj, čeprav se konjeniki izogibajo asfaltu in izbirajo zelene poti. “Vsi skupaj moramo imeti za sabo najmanj eno leto jahanja in biti v dobri kondiciji. Predvideti pa moramo tudi postanke, da se konji odžejajo in okrepčajo,” pojasnjuje. Sami so si privoščili krožnik pasulja. Pripravili so ga, še preden so krenili na pot, na cilju pa so mu dodali klobase, ki jih podarijo krvodajalcem.

MIRJANA CERIN


Najbolj brano