S kolesi si želijo povezati vso obalo

Vse štiri istrske občine nameravajo uvesti skupni projekt izposoje koles, tako imenovani “bike sharing”. V sodelovanju z Regionalnim razvojnim centrom Koper so objavile informativni poziv, da preverijo pripravljenost ponudnikov za postavitev takega sistem.

Vse štiri istrske občine nameravajo uvesti skupni projekt 
izposoje koles, tako imenovani “bike sharing”.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Vse štiri istrske občine nameravajo uvesti skupni projekt izposoje koles, tako imenovani “bike sharing”.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

ISTRA > Občine Koper, Izola, Piran in Ankaran skupaj iščejo novega ponudnika koles. Pričakujejo, da se bodo na razpis prijavili tisti, ki lahko sami dobavijo kolesa, zgradijo postaje za njihovo izposojo, prilagojene tako navadnim kot električnim kolesom, in vzpostavijo sistem avtomatizirane izposoje. Pričakujejo tudi, da bo ponudnik sam vzdrževal in tržil sitem, ki bo s kolesi povezal celotno obalo od Ankarana do Pirana. Ponudbe bodo zbirali do 5. februarja.

Sistem izposoje koles so v Kopru imeli že leta 2012. Kolesarnice za kolesa, ki so omogočale avtomatsko izposojo, je takrat postavilo podjetje Multimedijska hiša Ibis, in se nato s projektom Coast Bikes razširila še v Izolo. A konec leta 2014 se je ta zgodba končala, kolesa so odpeljali, nadstreške pa odstranili. Kot je takrat dejal Mladen Bijeljac iz Ibisa, so Cost Bikes odnesli previsoki stroški.

Piranski sistem Piranko pa uspešno deluje. Sto koles je občina leta 2013 kupila v sklopu evropskega projekta za podporo trajnostnim oblikam mobilnosti, uporablja pa jih približno 250 domačinov in obiskovalcev kraja. Kolesa Piranko bi verjetno lahko vključili v nov sistem, so že pred časom, ko so občine začele razmišljati o skupne projektu, razmišljali v piranski občinski upravi. HR


Najbolj brano