S kavo in knjigami za boljše možnosti

28. novembra bo minilo 70 let, odkar je Center za korekcijo sluha in govora Portorož začel skrbeti za šolanje otrok s posebnimi potrebami. Skozi desetletja je storil veliko korakov proti odpiranju novih možnosti zanje. Najnovejšega želi center zdaj storiti s kavarno, v kateri bi se lahko zaposlili, ko odrastejo.

Ravnatelj Marko Strle (levo), strokovna delavka Tamara Velikonja in učenec Jaka Sevšek so predstavili Center za korekcijo 
sluha in govora Portorož.
Ravnatelj Marko Strle (levo), strokovna delavka Tamara Velikonja in učenec Jaka Sevšek so predstavili Center za korekcijo sluha in govora Portorož.  

PORTOROŽ > Obletnico bo Center za korekcijo sluha in govora (CKSG) Portorož obeležil s petkovim dobrodelnim koncertom 7x10 v portoroškem Avditoriju. Njegov izkupiček bodo spravili na kupček, namenjen ustanovitvi socialno odgovornega podjetja - kavarne in knjigarne v Piranu. “Center se lahko ukvarja tudi z založništvom in prodajo hrane in pijače, zato smo začeli razmišljati, da bi poiskali podjetniško priložnost, ki bo omogočila zaposlovanje oseb s posebnimi potrebami,” pravi ravnatelj CKSG Marko Strle. Prostor v Piranu so si že ogledali, ime za kavarno - Modra kava - tudi že imajo, zdaj se s sosedi pogovarjajo o soglasjih.

Pri iskanju podjetniške priložnosti zavoda, ki se ukvarja z vzgojo, izobraževanjem in usposabljanjem otrok s posebnimi potrebami, je Strleta gnala misel: “A ni škoda, da devet let in več iščemo programe, ki naj bi bili dobri za naše otroke in njihove možnosti, potem pa te kontinuitete ni več. Poznam naše bivše učence, ki so zelo uspešno končali poklicne programe, a pri 19, 20 letih v teh poklicih ne najdejo službe.”

Zamisel o kavarni je zadnja v vrsti aktivnosti CKSG. Svoj znak - ribico - je vtisnil že v štiri slikanice, ki jih je izdal, pod tri gledališke predstave, ki jih je ustvaril v sodelovanju učencev in učiteljev, ter pod številne druge terapevtske in družbeno aktivne projekte. “Nekateri se odločijo, da bodo jamrali, jaz si želim ustvarjati. Ravno v krizah si najbolj produktiven, če si ustvarjalen,” pravi Strle.

Skrb za otroke s posebnimi potrebami se je v Istri začela 28. novembra 1945. Center za korekcijo sluha in govora je takrat imel sedež v zdaj propadajoči vili Virginiji. Potem se je preselil v tako imenovano gluhonemnico oziroma rdečo hišo na bernardinskem klancu, od tam pa leta 1987 v zdajšnje prostore na Sončni poti. Še več o centru bodo povedali na slavnostni akademiji, ki bo 28. novembra v Avditoriju, njen častni pokrovitelj bo predsednik države Borut Pahor. Na njej bodo uprizorili tudi predstavo Konferenca živali, v kateri igrajo učenci in učitelji centra.

Njegov optimizem se širi tudi na kolektiv 84 zaposlenih. “Razredi so manjši, naše delo je velikokrat individualno, ravnatelj podpira strokovna izobraževanja, tudi svoj prosti čas radi porabimo za druženje z otroki in sodelavci. Zadovoljen ravnatelj, zadovoljni učitelji, zadovoljni učenci,” vzdušje povzema strokovna delavka Tamara Velikonja. “Na naši šoli je lažje, kot na redni. Učitelji so nam pripravljeni bolj pomagati pri učenju,” pa pravi učenec Jaka Sevšek.

Učencev je v Portorožu vse več. Ko je Strle pred sedmimi leti postal ravnatelj, je bilo v CGSP 23 učencev, zdaj jih je 72 - od tega 62 v šoli, deset pa v predšolskih programih. Med drugim imajo skupaj z ljubljanskim in mariborskim zavodom edini devetletni program, prilagojen otrokom z avtistično motnjo, z več kot 20 zaposlenimi v mobilni enoti pa so prisotni po šolah in vrtcih po vsej zahodni Sloveniji. HELENA RACE


Najbolj brano