S črno gradnjo iz Izole se ukvarjajo v Novi Gorici

Z izolskim “kubusom”, črno gradnjo na Morovi 26 v Simonovem zalivu, se po novem ukvarja goriški gradbeni inšpektor namesto koprskega, kar poraja številna vprašanja o upravičenosti takšne odločitve, saj je Nova Gorica od Izole oddaljena 95 kilometrov, Koper pa sedem. Poleg tega koprska in novogoriška gradbena inšpekcija od začetka leta ne delujeta več kot skupna območna enota, ampak kot dve ločeni samostojni enoti. Si tako predstavljajo racionalizacijo javne uprave?

   Koprska gradbena inšpektorja sta ugotovila, da je ljubljanska investitorica  Marija Manja Šef s tristanovanjskim objektom  prekoračila gradbeno dovoljenje in  bi ga morala odstraniti. Kaj bo ugotovil novogoriški inšpektor? 
  
   Foto: Mirjana Cerin
Koprska gradbena inšpektorja sta ugotovila, da je ljubljanska investitorica Marija Manja Šef s tristanovanjskim objektom prekoračila gradbeno dovoljenje in bi ga morala odstraniti. Kaj bo ugotovil novogoriški inšpektor?  Foto: Mirjana Cerin

IZOLA, LJUBLJANA > Odločitev o prenosu zadev iz Kopra v Novo Gorico preseneča še toliko bolj, ker je tam zaposlenih manj inšpektorjev kot v Kopru. Pred kakšnim letom jih je bilo v koprski enoti devet, trije več kot v novogoriški enoti. Na inšpektoratu za okolje in prostor pa pravijo, da se v nobeni od omenjenih enot v zadnjem času niso kadrovsko okrepili.

“Kako je to mogoče, da se v Simonovem zalivu tistemu betonskemu kubusu, kot mu rečejo, nič ne zgodi? Vsi sosedi, vsi krajani vemo, da je zgrajen mimo gradbenega dovoljenja, da je prevelik in preveč blizu parcelnih meja v škodo sosedov. Ni prav, da naše barake po njivah tako hitro rušite, nekateri pa lahko delajo, kar hočejo, in nobenemu se nič ne zgodi. Ni prav, da nismo vsi enaki pred zakonom,” v anonimnem pismu, ki so ga naslovili na koprsko gradbeno inšpekcijo, izolsko občino in upravno enoto, navajajo “razočarani in jezni krajani”. Toda višinski in drugi gabariti objekta niso sporni, čeprav je za etažo višji od okoliških hiš in od parcelne meje odmaknjen le dva metra namesto štirih. Vse to je dovolil občinski svet leta 2005 s spremembami ureditvenega načrta Simonov zaliv. Investitorica je gradbeno dovoljenje prekoračila, ker je prvotno stavbo v celoti porušila (prijavila je rekonstrukcijo, dozidavo in nadzidavo) pa tudi z nekaterimi dozidavami.

Koprski inšpektorji so preobremenjeni

Odločitvi po njihovih besedah botruje preobremenjenosti koprskih gradbenih inšpektorjev: “V času, ko sta območji Nove Gorice in Kopra sodili v eno območno enoto, so približno 60 inšpekcijskih zadev z območja istrskih občin dodelili v reševanje novogoriškim inšpektorjem. V tem okviru je bil gradbenemu inšpektorju v Novi Gorici dodeljen tudi spis, ki ga omenjate.”

Pa vendar ne gre za katerikoli spis, ampak za dokumentacijo o stavbi, za katero je koprski gradbeni inšpektor že leta 2009 ugotovil, da je neskladna z gradbenim dovoljenjem. Gradnja ljubljanske investitorice Marije Manje Šef od tedaj stoji, inšpekcijska odločba pa je postala pravnomočna, kar so nam potrdili na inšpektoratu.

Gradbena inšpekcija deluje v okviru inšpektorata za okolje in prostor od 1. januarja letos. Inšpektorat je organiziran v osmih območnih enotah: Celje, Ljubljana, Koper, Kranj, Maribor, Murska Sobota, Nova Gorica in Novo mesto. Na položaj v. d. glavnega inšpektorja je vlada imenovala Dragico Hržica.

Rušenje zahtevala dva inšpektorja. Ga bo tudi tretji?

Tej odločbi naj bi jih sledilo še pet, tudi zahteva za rušenje neskladne stavbe. Pod odločbe pa sta se po naših informacijah podpisala kar dva koprska gradbena inšpektorja, saj so zadevo vmes dodeli sodelavcu, ker je bil prvi inšpektor dalj časa odsoten. Toda vse odločbe so doslej padle - bodisi na (zdaj že nekdanjem) ministrstvu za infrastrukturo in prostor bodisi na upravnem sodišču, čeprav investitorica spremenjenega gradbenega dovoljenja v tem času ni dobila, o čemer smo pisali tudi v PN. Gre namreč za novogradnjo, ureditveni načrt Simonov zaliv pa omogoča samo dozidave, nadzidave in rekonstrukcije že obstoječih objektov.

“Inšpekcijsko odločbo o odstranitvi neskladno zgrajenega objekta je v pritožbenem postopku ministrstvo za infrastrukturo in prostor odpravilo in vrnilo inšpektoratu v ponovno odločanje,” potrjujejo na inšpektoratu. Glede bodočih postopkov pa napovedujejo, da bo gradbeni inšpektor “ravnal skladno z napotili ministrstva, ustrezno dopolnil postopek in ponovno odločil o zadevi”. Ministrstvo bi lahko tudi samo dokončalo postopek; zakon o splošnem upravnem postopku namreč dopušča, da bi lahko odpravilo odločbo območne inšpekcijske enote in zadevo rešilo s svojo odločbo. Če bi to storilo, bi zmanjšalo število pritožb, možen bi bil le še upravni spor. Vendar na inšpektoratu skopo pravijo le, da odločitev ministrstva ne morejo komentirati.

MIRJANA CERIN


Najbolj brano