S čolni za visoke valove veslali po mirnem morju

Minulo nedeljo so se v Izoli spomnili legende o golobici, ki naj bi rešila Izolane pred genovskim ladjevjem. Praznik izolskega čudeža so počastili s tretjo mednarodno veslaško regato Open race Izola 2015, ki jo je pripravil Veslaški klub Izola.

Severni pomol je bil v nedeljo živahen kot že dolgo ne.  Foto: Ckšp
Severni pomol je bil v nedeljo živahen kot že dolgo ne.  Foto: Ckšp

IZOLA > Osrednje prizorišče je bilo na severnem pomolu (nekdanji carinski pomol) in ob njem. Na ogled so bile stare istrske barke ter slike izolskih učencev prav na temo legende in golobice. Potekala je tudi istrska tržnica, na kateri so ponujali izdelke izolskih društev.

Med 11. in 13. uro so morje zavzeli veslači. “Približno 50 se jih je udeležilo naše regate v obalnem veslanju, že tretje po vrsti, in sicer veslači iz Izole in Italije,” pravi vodja sodniške ekipe Zorko Tul iz Veslaškega kluba Izola (VK). Ta deluje zadnjih 17 let in ima 50 aktivnih članov, vodi pa ga Branko Pišlar.

Med moškimi so se v dvojnem četvercu najbolje odrezali Izolani: Andrej Žonta, Matjaž in Boštjan Pavlin ter Dejan Ljubič, krmar je bil Jan Tul. Tekmovanja v enojnem četvercu pri obalnem veslanju ni, od klasičnega veslanja pa se razlikuje po čvrstejših čolnih, primernih tudi za visoke valove, ki jih v nedeljo sicer ni bilo. Na moškem enojcu je bil najhitrejši Izolan Miha Vičič, medtem ko sta na dvojnem dvojcu slavila Torinčana Stefano Basalini in DanieleGilardoni.

Ženske so se pomerile v dvojnem četvercu in enojcu. Pri prvem so bile najhitrejše Tržačanke iz kluba Saturnia: M. Balettini, C. Castellaro, F. Bortolotti in G. Troiano, krmar je bil R. S. Panteca. V enojcu se je najbolje odrezala Izolanka Alja Škrlj, najboljša slovenska mladinska veslačica v tej disciplini.

Praznik izolskega čudeža so Izolani kot krajevni praznik praznovali kar 448 let, od leta 1380 do 1828, ko so ga ukinile krajevne oblasti. Nastal je kot spomin na daljni 23. oktober leta 1380, ko je pred Izolo priplulo genovsko ladjevje.

Legenda pripoveduje, da so se nemočni meščani zatekli k molitvi v cerkev, od koder je bela golobica poletela nad genovsko ladjevje, ki ni videlo obale zaradi čudežnega meglenega oblaka, s katerim je sv. Maver (zavetnik izolske stolne cerkve) prekril Izolo. Ladje so sledile golobici, na njih so bili prepričani, da golobica leti blizu kopnega, ta pa jih je speljala na odprto morje. Golobica se je vrnila na cerkev ter iz kljuna - v znak miru in varnosti - spustila oljčno vejico. Zato naj bi Izolani za občinski grb izbrali golobico z oljčno vejico v kljunu.

MC


Najbolj brano