S Stianom od soli do solinarstva

Tri leta trajajoči projekt Openmuseums (Odprti muzeji), v katerega se je skozi program čezmejnega sodelovanja z Italijo vpel Pomorski muzej Sergej Mašera Piran, so sklenili z zadnjim izdelkom - delovnimi listi, na katerih je predstavljena zgodba soli in solinarstva in so namenjeni najmlajšim obiskovalcem Muzeja solinarstva.

V Pomorskem muzeju Sergej Mašera Piran so predstavili nove delovne liste za šolarje Foto: Tomaž Primožič/Fpa
V Pomorskem muzeju Sergej Mašera Piran so predstavili nove delovne liste za šolarje Foto: Tomaž Primožič/Fpa

SEČOVLJE > Delovni listi so nastali, da bi se med mladimi na prijazen način okrepilo spoznavanje naravne in kulturne dediščine Sečoveljskih solin, o projektu Odprtih muzejev pripoveduje Franco Juri, direktor Pomorskega muzeja Sergej Mašera.

Delovni listi so za šolarje, obiskovalce Muzeja solinarstva, brezplačni, krasi pa jih tudi izjemno lična likovna zasnova. Mlade vedoželjneže skozi zgodbo vodi Stian, morski popotnik z daljnega severa in pustolovec, ki ga napadejo Uskoki, zato s poškodovanim plovilom zapluje v piranski škver. Med bivanjem v Piranu pride v stik s piransko soljo, takrat poimenovano belo zlato.

Zgodba se poučno nadaljuje. “Z delovnimi listi smo želeli Muzeju solinarstva v očeh mladih dati dodatno vrednost,” projekt pojasnjuje avtor zgodbe Boštjan Korošec, kustos pedagog v Pomorskem muzeju Sergej Mašera Piran.

Delovne zvezke sta oblikovali Irena Gubanc in Mateja Škofič. “Že ko nama je Boštjan Korošec pripovedoval zgodbo o Stianu, se je skozi njegovo pripoved oblikovala podoba morskega popotnika. Pri likovni zasnovi sva se spogledovali s preteklimi časi, ki sva jim dodali moderne ilustracije,” podobo delovnih listov, ki so izšli v nakladi tisoč izvodov, pojasnita oblikovalki.

Prvi so jih v roke prijeli učenci 6a in 6b razreda Osnovne šole Pivka, ki so si včeraj ogledovali soline in tudi Muzej solinarstva. Njihove profesorice pravijo, da bodo delovne liste zagotovo uporabile tudi pri pouku.

Projekt, prek katerega učenci spoznavajo delo solinarjev in pomen solin, so zadnji izdelek Pomorskega muzeja Sergej Mašera. V treh letih, kar je trajala vpetost v projekt Openmuseums, jim je, denimo, uspelo kupiti kolesa za obiskovalce, v rokah bralcev pa bo kmalu, napoveduje Juri nov vodnik po muzeju, ki bo poslej na voljo še v nemščini in ruščini.ALENKA PENJAK


Najbolj brano