S Kickstarterja na Kitajsko

Večina ga pozna kot prvega Slovenca, ki je v 45 dneh s čolnom preveslal Atlantik. A 27-letni Pirančan Marin Medak je pred poldrugim letom začel izzive iskati drugje; skočil je v podjetniške vode.

V začetku leta 2012 je Marin Medak  s še tremi veslači z devetmetrskim čolnom preveslal 4700 kilometrov od španske Gran Canarie do karibskega otoka Barbados Foto: Zdravko Primožič/Fpa
V začetku leta 2012 je Marin Medak s še tremi veslači z devetmetrskim čolnom preveslal 4700 kilometrov od španske Gran Canarie do karibskega otoka Barbados Foto: Zdravko Primožič/Fpa

PIRAN, LJUBLJANA >Njegovi obeski za ključe v obliki kajaka so že naprodaj v športnih trgovinah po svetu, v začetku septembra pa je skupaj z oblikovalsko agencijo Gigodesign na Kickstarterju začel kampanjo zbiranja sredstev za oivo - poseben obesek za ključe, v katerem se skriva polnilec za telefone. Marin Medak stremi k temu, da so stvari funkcionalne. In oivo je takšen, je prepričan.

Da je njegov obesek za ključe, ki je hkrati tudi polnilec za iphone na AA-baterije, zares inovativen, uporaben in všečen, je potrdilo tudi to, da je bil izdelek - glavno besedo pri njegovem razvoju, ki je trajal kar devet mesecev, so imeli v oblikovalski agenciji Gigodesign - sprejet na Kickstarter.

Niso uspeli zajahati tistega prvega vala

Ta velja za eno najpopularnejših spletnih platform, ki omogočajo množično financiranje ustvarjalnih projektov. Medak in ekipa Gigodesigna bi za zagon proizvodnje obeskov oivo potrebovali približno 100.000 dolarjev. Podpornikom na Kickstarterju so oivo v beli ali črni barvi ponudili za 39 dolarjev, cena obeska v posebni zeleni barvi pa je bila nekoliko višja.

V dobrih dveh tednih so uspeli zbrati le četrtino želenega denarja, torej dobrih 25.000 dolarjev. Oivo bo na Kickstarterjevi ponudbi še dva tedna, a kot pravi Medak, čudežev ni pričakovati. Kljub temu pa ni razočaran. “Stvari se resda niso obrnile tako, kot smo si želeli, a pomembno je, da smo videli, kje smo naredili napake, in jih tudi odpravili. Na Kickstarterju je pač tako, da če v prvih dneh, ko dobivaš zagon, ni vse tako, kot bi moralo biti, pač ne uspeš zajahati tistega vala, ki te ponese dalje,” pojasnjuje Marin Medak, ki je še vedno prepričan, da je oivo dovolj zanimiv in tržen.

Plan B je Kitajska

Zato je že prešel na plan B - da partnerja za financiranje projekta poiščejo na Kitajskem, kjer tudi nameravajo proizvajati obeske oivo. Najprej bo na voljo za iphone, nato pa tudi za druge telefone. “Z dvema kitajskima podjetjema se že pogovarjamo o tem, da bi vložila potrebni denar za zagon proizvodnje. Bomo videli, kako bodo potekali pogovori,” je previden Medak, ki si seveda želi, da bi bil oivo čimprej na tržišču.

PETRA VIDRIH


Najbolj brano