Rusov ne zanima samo Izola, ampak tudi Koper in vsa Istra

Na ruskem veleposlaništvu v Ljubljani potrjujejo, da so v začetku meseca obiskali Izolo. “Obiskujemo različne kraje po Sloveniji, iščemo možnost za sodelovanje na kulturnem in gospodarskem področju. Pripravili bomo tudi srečanje ruskih in slovenskih gospodarstvenikov, na katerem bomo predstavili tri ruske pokrajine, Izolo in najverjetneje vso Istro,” napoveduje Sergej Ivanov, svetovalec veleposlanika Dokuja Zavgajeva.

Na ruskem veleposlaništvu so se dogovorili, da bodo predstavitvi ruskih pokrajin dodali predstavitev Izole, najverjetneje 
pa tudi Kopra in kar vse Istre. Foto: Jaka Jeraša
Na ruskem veleposlaništvu so se dogovorili, da bodo predstavitvi ruskih pokrajin dodali predstavitev Izole, najverjetneje pa tudi Kopra in kar vse Istre. Foto: Jaka Jeraša

ISTRA, LJUBLJANA > Omenjeno predstavitev načrtujejo do poletja 2016. Rusi bodo Slovence opozorili na tri zelo raznolike pokrajine: Vologotsko na severu države, Astrahansko na jugu in Tversko, ki meji na Moskovsko pokrajino. “Predstavili jih bomo na gospodarski zbornici skupaj z ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo ter agencijo Spirit,” pravi Sergej Ivanov, ki Dokuju Zavgajevu svetuje pri trgovinskih in gospodarskih vprašanjih.

Na ruskem veleposlaništvu so se dogovorili, da bodo predstavitvi ruskih pokrajin dodali predstavitev Izole, najverjetneje pa tudi Kopra in kar vse Istre. Tako so se odločili ob nedavnem izolskem obisku, na katerem jih je izolski župan Igor Kolenc opozoril na štiri območja, zanimiva za razvoj: na trikotnik pri hotelu Delfin, širše območje ladjedelnice, Argolino, Šared in San Simon Resort - turistični kompleks, ki ga v Izoli prodajajo Hoteli Bernardin.

Rus Nikolaj Uljanov, ki je lastnik izolskega hotela Marina ter hotelov Belvedere hoteli in turizem, ne namerava investirati ne v Izolo ne v Slovenijo še najmanj tri leta - dokler bo po napovedih v Rusiji trajala recesija. Vsaj tako zagotavlja Boris Biček, ki je poslovni partner Uljanova, doma iz ruske Samare. Biček, lastnik ljubljanske turistične agencije Renee, sodeluje z Rusi in državljani nekdanje Sovjetske zveze že več kot dve desetletji ter jih vabi v Slovenijo. “Glede vlaganja v Slovenijo pa jih odvrača zelo rigidna politika davkov in delovnih dovoljenj. Slovenija za vlagatelje ni prijazna država,” meni Biček.

Čeprav se niso osredotočili na nobeno nepremičnino posebej, so po besedah Ivanova informacije o njih po diplomatskih kanalih že posredovali v Rusijo. “Sporočili smo jim, da se prodaja hotelski kompleks, saj so turistične zmogljivosti za Ruse vselej zanimive, pa tudi, da je na območju trikotnika možen razvoj zdraviliškega turizma,” pravi Ivanov. O zdraviliškem turizmu je bilo v Izoli prelitega veliko črnila že v času županovanja Tomislava Klokočovnika, Kolenc pa ga je v prejšnjem mandatu omenjal tudi na območju ob ladjedelnici.

Kaj bi bilo za Ruse zanimivo zunaj Izole? “Nedvomno Luka Koper z logističnega vidika, za transport ruskega blaga in v povezavi z našim pristaniščem Novorosijsk ob Črnem morju.” O predstavitvah, ki jih napovedujejo v prihodnjih šestih mesecih, pa Ivanov pravi še, da je njihov namen prenos znanja, ustanavljanje skupnih podjetij, vlaganje v proizvodnjo v obeh državah in trgovsko sodelovanje.

MIRJANA CERIN


Najbolj brano