Rus izločen iz igre, karavla bo občinska

Koprska občina se je odločila, da bo uveljavila predkupno pravico tudi za nekdanjo stražnico na Plavjah. Rusko podjetje Svetlana z Jesenic, ki je z najvišjo ponujeno ceno zmagalo na septembrski dražbi ministrstva za obrambo, je tako ostalo praznih rok.



Koprska občina se je odločila, da bo uveljavila predkupno pravico za nekdanjo stražnico na 
Plavjah, kar pomeni, da je ruski poslovnež, ki je na dražbi zanjo ponudil največ, izpadel iz igre.  Foto: Nataša Hlaj
Koprska občina se je odločila, da bo uveljavila predkupno pravico za nekdanjo stražnico na Plavjah, kar pomeni, da je ruski poslovnež, ki je na dražbi zanjo ponudil največ, izpadel iz igre.  Foto: Nataša Hlaj

PLAVJE > V razpisu za javno dražbo je jasno pisalo, da ima Mestna občina Koper predkupno pravico in da bo prodaja veljavna šele, ko bo občina povedala, ali jo bo uveljavljala ali ne. Ministrstvo je moralo občini ponuditi nakup po prodajni ceni, to pa je lahko storilo šele po dražbi.

Koprski župan Boris Popovič pravi, da je bilo povsem logično, da se bo občina potegovala za staro karavlo na Plavjah. “Država bi morala objekte na takšnih lokacijah, zlasti v obmejnem območju, neposredno prenesti v občinsko last, ne pa da jih moramo še odkupovati,” je prepričan. Kakšne načrte imajo s stavbo, noče izdati. Pove le, da bodo za projekt poskušali pridobiti evropski denar.

Za precej dotrajan objekt, ki ga obdaja še obsežno zemljišče, je ministrstvo za obrambo pričakovalo najmanj 72.500 evrov, na koncu pa so zanj iztržili 110.000 evrov. Toliko je bil pripravljen plačati ruski poslovnež Igor Pakman, ki je leta 2011 ustanovil podjetje Svetlana in je zelo nezadovoljen z epilogom nepremičninskega posla z našo državo.

“Objekt sem hotel kupiti, ker bi tam živel. Nameraval sem se preseliti v okolico Kopra,” pravi. Razočaran je, ker mu je občina nakup preprečila, ko je uveljavila predkupno pravico. Pravi, da bi moral o tem odločati občinski svet, sporno se mu zdi tudi, da stražnice na Plavjah občina nima v letnem načrtu nakupa nepremičnin. Ali se bo pritožil in morebiti iskal pravico na sodišču, še ne ve.

Nekdanjo stražnico oziroma karavlo Plavje so zgradili leta 1950 in zajema 180 kvadratnih metrov velik objekt na območju gozdnih zemljišč, manjši del pa se razteza na poselitvenih površinah. Skupaj gre za 4959 kvadratnih metrov površin. Ker gre deloma za območje poselitvenih površin, je možno v objektih zagnati kakšno poslovno dejavnost ali urediti stanovanja.

NH, HR


Najbolj brano