Rosendahl: Brez dogovora bodo vsa dosedanja prizadevanja brez vrednosti

Uprava Cimosa je skupaj z vodstvom hrvaškega dela skupine in predstavniki zaposlenih danes v Kopru pozvala vladi Slovenije in Hrvaške k dogovoru za rešitev podjetja. Prvi mož Cimosa Gerd Rosendahl je poudaril, da so uspeli prestrukturitati družbo in dobiti nova naročila, da pa bodo vsa dosedanja prizadevanja brez vrednosti, če ne pride do dogovora.

Prvi mož Cimosa Gerd Rosendahl je poudaril, da so uspeli 
prestrukturitati družbo in dobiti nova naročila, da pa bodo vsa 
dosedanja prizadevanja brez vrednosti, če ne pride do 
dogovora. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Prvi mož Cimosa Gerd Rosendahl je poudaril, da so uspeli prestrukturitati družbo in dobiti nova naročila, da pa bodo vsa dosedanja prizadevanja brez vrednosti, če ne pride do dogovora. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Predsednik uprave koprske družbe Rosendahl je na današnji novinarski konferenci najprej opozoril na uspešno opravljeno prestrukturiranje družbe ter dodal, da je po podpisu pogodbe o prodaji prišlo tudi veliko novih naročil. Tako so naredili vse, kar je bilo v njihovih rokah, da bi Cimosu zagotovili uspešno prihodnost.

Če ne bo prišlo do končnega sporazuma o prodaji, rok za sklenitev katerega se izteče v torek, "potem bi ogrozili naše nove posle, naša nova naročila ter delovna mesta 4000 zaposlenih", je dodal.

Vsi v skupini Cimos po njegovih besedah upajo, da bodo zadeve do torka rešili, "sicer bodo vse delo, vsi napori okoli prestrukturiranja vredni skoraj nič". Po Rosendahlovih besedah morata do rešitve priti obe vladi, slovenska in hrvaška, pa tudi obe t.i. slabi banki.

Izvršni direktor Cimosa Andraž Brodnjak je ob tem opozoril, da s Cimosom tesno dela in se nanj zanaša približno 500 dobaviteljev v Sloveniji in več kot 200 dobaviteljev na Hrvaškem.

Glede možnosti, da bi hrvaški del Cimosa stopil na samostojno pot, pa je predsednik uprave ocenil, da zaradi obstoječih sinergij ne bi imelo smisla deliti skupine na dva dela in da to ne bi bilo dobro ne za slovenski ne za hrvaški del Cimosa.

Tako Rosendahl kot Brodnjak sta ob tem izpostavila "solidno zdravje" skupine. Stranke so tako pripravljene delati z njimi, v prihodnjih sedmih letih pa pričakujejo za 400 milijonov evrov poslov, je navedel Rosendahl, ki je v stalnem stiku s skladom Palladio Finanziaria ter še vedno upa in pričakuje uspešen izid pogovorov med slovensko in hrvaško stranjo.

Podporo sklenitvi dogovora, ki bi rešil podjetje, so izrazili tudi sindikalisti. "Vsi smo tu z istim ciljem," je ob robu novinarske konference povedal Gino Šverko iz hrvaškega sindikata metalurgov. Predstavnik SKEI Sašo Ristič pa je poudaril, da med njimi ni razlik v pogledih ter da je "strateško pomembno tako za Istro, Slovenijo kot tudi za Hrvaško, da se ta zadeva reši".

STA


Najbolj brano