Rose Klementine so praznovale

Člani društva Rosa Klementina iz Portoroža se že pet let sprehajajo med turisti, obiskovalci prireditev, pred portoroškimi hoteli in obujajo manire bogatega meščanstva izpred več kot sto let. Razkošna oblačila in navade so predstavili tudi v nedeljo v parku hotela Kempinski Palace.

 Foto: Riccardo Bertoni
Foto: Riccardo Bertoni

PORTOROŽ > V društvu za ohranjanje kulturne dediščine oblačil Rosa Klementina so prvo obleko, kakršno so nosile ženske leta 1910, izdelali pred petimi leti, ob 100-letnici hotela Palace. Kroj so dobili iz londonskega muzeja. Sledile so raziskave mode, brskanje po literaturi, iskanje krojev, materialov ... Danes ima društvo dvanajst članov in še nekaj več oblek. “Imamo 15 oblek, od tega le dve moški. Ženske se pač raje lepše oblečejo,” pravi predsednik društva Matej Peljhan, ki je tudi krojač vseh oblek. Vse so kopije oblačil iz leta 1910, gre pa za meščanske obleke višjega srednjega sloja, ki je takrat hodil na počitnice v Portorož. “Izdelava teh oblek mi je poseben izziv, saj je način dela nekoliko drugačen od običajnega šivanja. Več je ročnega dela, pa tudi oblikovati deset metrov blaga, kolikor ga potrebujemo za obleke, je poseben izziv,” pravi Peljhan.

Člani društva skušajo vzdušje Portoroža izpred več kot sto let predstaviti tudi današnjim turistom in obiskovalcem prireditev v piranski občini in drugod. Pri tem pogosto sodelujejo z lastniki starih avtomobilov.

“V petih letih smo našteli približno sto najrazličnejših dogodkov, na katerih smo nastopili, letos smo bili tudi na Expu,” pravi Peljhan. Nazadnje so se predstavili v nedeljo v parku pred hotelom Kempinski Palace, kjer so nazdravili petim letom društva. Dogodek je spremljala violina z glasbo iz začetka 20. stoletja, dame so prikazale, kako izdelujejo vrtnice, s katerimi okrasijo klobuke ... V prihodnjih letih si člani društva želijo, da bi svoje poznavanje oblačilne kulture izpred 100 let lahko predali tudi mlajšim, ki jih vabijo v svoje vrste.

HR


Najbolj brano