Rižana polna, a vodo morajo vseeno kupovati

Letošnji julij bodo v analih Istre opisali kot najbolj moker v zadnjih 38 letih. Za razliko od prejšnjih poletij koprskemu Rižanskemu vodovodu pitne vode res ne primanjkuje. Slabo vreme botruje tudi skromnejši porabi vode, ki znaša 27.000 do 30.000 kubičnih metrov na dan, v običajnih poletjih pa doseže 32.000 do 34.000 kubičnih metrov.

Izvir Rižane avgusta 2012
Izvir Rižane avgusta 2012 

ISTRA > Po podatkih slovenskih vremenoslovcev julija pade povprečno 70 litrov dežja na kvadratni meter. V najbolj suhih julijih, lani in leta 1983, so zabeležili samo pet oziroma štiri litre, julija letos pa je padlo več kot 250 litrov na kvadratni meter. Struga Rižane je polna. Kot pravi Darij Križman iz Rižanskega vodovoda, bi Istro lahko oskrbovali zgolj z lastnim vodnim virom. Vendar so zanje zavezujoče pogodbe, ki jih imajo sklenjene za dobavo dodatne pitne vode z Istarskim vodovodom Buzet in Kraškim vodovodom Sežana, saj so ob sušnih poletjih prisiljeni kupovati kar dve tretjini vode. “Zdaj kupujemo minimalne količine, ki znašajo milijon kubičnih metrov,” pojasnjuje Križman. V desetletnem obdobju 2003-2013 so je kupili tudi do trikrat več, kar je lahko predstavljalo polovico celotnih količin.

Ob morju je bil doslej najbolj moker julij leta 1977, ko je v 13 dneh padlo 197 litrov dežja na kvadratni meter. Letos so že pred koncem meseca presegli največje število mokrih dni kot tudi največjo mesečno količino padavin; v 17 dneh je padlo več kot 250 litrov.

Križman je še bolj natančen: “V tem obdobju iz vodnega vira Rižana dobivamo približno 230 litrov vode na sekundo, ostale količine pa iz hrvaškega dela Istre (30 litrov na sekundo) ter vodarne Gabrijeli v Sečovljah (35 litrov na sekundo). Vodo iz Kraškega vodovoda koristimo le v minimalnih količinah, kakršne so običajne pozimi.”

Podobne vremenske razmere so bile leta 2010. Povsem drugače pa je bilo predlansko poletje, ko so Rižanskemu vodovodu grozile redukcije vode, ker v vodovodnem omrežju ni bilo dovolj vode. Eno najhujših poletij je bilo leta 2003.

MIRJANA CERIN


Najbolj brano