Ribiški inšpektorji se za arbitražne zdrahe ne zmenijo

Slovenski ribiški inšpektor Robert Smoje te dni posebej preverja slovenske ribiče, ki lovijo ter prodajajo sardele in sardone. A tokratna posebnost je, da to dela skupaj s hrvaškim ribiškim inšpektorjem z Reke. Skupne inšpekcije so del posebnega programa za nadzor ribolova v severnem Jadranu med Slovenijo, Hrvaško in Italijo.

Hrvaški ribiški inšpektor Neven Paparić, koordinator agencije za nadzor ribištva  Michele Del 
Zompo in slovenski ribiški inšpektor Robert Smoje na skupnem nadzoru ribištva v 
slovenskem morju (z leve). Foto: Katja Gleščič
Hrvaški ribiški inšpektor Neven Paparić, koordinator agencije za nadzor ribištva Michele Del Zompo in slovenski ribiški inšpektor Robert Smoje na skupnem nadzoru ribištva v slovenskem morju (z leve). Foto: Katja Gleščič

KOPER > V praksi to pomeni, da se k ribiški barki na čolnu pripeljeta oba inšpektorja. Skupaj preverjata, ali ima naš ribič ustrezno ribolovno dovoljenje in mreže, ali pravilno vodi ladijski dnevnik in seznam ulova, ali pravilno označuje ribolovno orodje, in izmerita, da ni lovil premajhnih rib. “V okviru tega skupnega nadzora pregledujemo predvsem plovila, namenjena za ribolov malih plavih rib, seveda pa tudi druga ribiška plovila, kjer lahko med ulovom drugih rib najdemo še sardele in sardone,” je včeraj povedal Robert Smoje, ko je s hrvaškim ribiškim inšpektorjem Nevenom Paparićem ravno priplul v Koper z enega od pregledov. Spremljal ju je še Michele Del Zompo, predstavnik agencije za nadzor ribištva s sedežem v Vigu v Španiji, ki koordinira takšne skupne ribiške inšpekcije. Inšpektorska trojka je ta teden delala tudi na kopnem, kjer lahko preverja prevoz malih plavih rib, prodajo pri grosistu, v ribarnicah in restavracijah.

Preprečiti prekomeren ribolov

Cilj takšnega skupnega programa nadzora je trajnostno upravljanje s staleži sardel in sardonov v severnem Jadranu, poudarjajo na ministrstvu za kmetijstvo. “Stalež male plave ribe se zmanjšuje in Evropa želi preprečiti, da bi lovili prevelike količine teh rib in podmerske ribe,” pojasnjuje Smoje.

Naši ribiči prav sredi ribolovne sezone opozarjajo, da sardel v našem morju preprosto ni. Naše ribarnice jih zdaj tako večinoma kupujejo na Hrvaškem. “V zadnjem času naši ribiči, ki lovijo male plave ribe z obkroževalnimi mrežami, sploh ne hodijo na ribolov, saj so v morju v tem času samo podmerske ribe, ki se jih ne sme loviti,” potrjuje tudi Smoje.

Z obkroževalnimi mrežami sicer pri nas sardele in sardone lovijo samo štiri plovila. Poleg tega je pa še več drugih ribičev, ki s svojimi plovili poleg drugih vrst rib ulovijo tudi sardele in sardone.

4 ribiške barke za lov sardel in sardonov z obkroževalnimi mrežami premore slovensko morsko ribištvo.

Ribiči niso presenečeni

Takšen ribiški nadzor, ko so na istem čolnu ribiški inšpektorji sosednjih držav severnega Jadrana, pri nas ni prvi. Zato naših ribičev ne preseneti, ko jim na barko poleg domačega stopi še italijanski ali hrvaški inšpektor, pravi Smoje. Prav tako je tudi sam pred časom že sodeloval pri kolegih inšpektorjih na Hrvaškem in v Italiji. Tam imajo ribiči velike flote za ribolov sardel in sardonov in je njihov vpliv na stalež teh rib neprimerljivo večji kot pri nas.

“Sodelovanje med inšpektorji je zgledno in nam zelo pomaga pri delu. Ko, denimo, pri nas ugotovimo kršitve, ki izhajajo že s Hrvaške, se takoj obvestimo in vemo, da bo kolega zadevo prevzel in tudi rešil,” poudarja Smoje. Na vprašanje, kako postopa v Piranskem zalivu, pa odgovarja: “Piranski zaliv je teritorialno morje Republike Slovenije.”KATJA GLEŠČIČ


Najbolj brano