Ribiška osmica spet na sodišču

Habib Dedić, lastnik pred sedmimi leti porušene ribiške osmice na koprskem pomolu, toži Mestno občino Koper in zahteva nekaj manj kot 54.000 evrov odškodnine. Dedič je odgovorne pri koprski inšpekciji že tožil in na prvi stopnji tožbo tudi dobil, vendar je višje sodišče obtožene oprostilo.

Tako so junija 2008 odstranjevali okrepčevalnico na pomolu. Foto: Ilona Dolenc
Tako so junija 2008 odstranjevali okrepčevalnico na pomolu. Foto: Ilona Dolenc

KOPER > “Sedem let se že vleče vse skupaj. Odtujili so mi objekt, s katerim sem živel in v njega vlagal deset let. To počasno uničevanje človeka je hujše od smrti,” je začetek novega sodnega boja komentiral Habib Dedić. Od občine zahteva odškodnino za duševne bolečine, ki jih je utrpel zaradi strahu, za telesne bolečine, prav tako so se zaradi šoka trajno zmanjšale njegove življenjske aktivnosti, izgubil pa je tudi zaslužek, saj so inšpektorji osmico porušili tik pred pričetkom turistične sezone. Včerajšnji poravnalni narok s koprsko občino ni uspel, glavna obravnava pa se bo nadaljevala 17. februarja.

Mestna občina Koper vztraja, naj sodišče zavrne Dedićev zahtevek, in sicer zaradi pomanjkanja tako imenovane aktivne legitimacije: škodo naj bi utrpelo podjetje Ribiška osmica, katere direktor je bil Dedić, ne pa tudi Habib Dedić osebno.

Njegova zagovornica vztraja v tožbi in sodišču predlaga, naj upošteva tudi zapisnik zaslišanja iz kazenskega postopka, ki ga je pred nekaj leti Dedić sprožil zoper Jovana Kmekića, takratnega vodjo občinske inšpekcije, in inšpektorja Petra Donovala. Okrajno sodišče v Kopru je leta 2011 Kmekića in Donovala obsodilo na pogojno kazen zaradi kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic. Tožilstvo je bilo prepričano, da sta presegla svoja pooblastila in odločala o civilnopravnem sporu, ki bi ga morala Mestna občina Koper z Zadrugo profesionalnih ribičev rešiti na pristojnem sodišču. Višji sodniki so ju nekaj mesecev zatem oprostili, prepričani, da jima tožilstvo očitanega kaznivega dejanja ni dokazalo.

Dedićeva zagovornica zahteva tudi zapisnik zaslišanja direktorice občinske uprave Sabine Mozetič, vodje Ribiške zadruge Fabia Glavine, pa Zdravka Zafreda, takrat vodje gradbenikov na koprski Komunali (ki je porušila osmico), in tudi pravnice Dolores Maučec. Iz njihovih takratnih zagovorov naj bi bilo jasno, da se je pri odstranjevanju osmice nenavadno mudilo.

Zadruga profesionalnih ribičev Koper je imela z občino sklenjeno pogodbo o ribiški osmici, brezplačno je dobila tudi zemljišče na koprskem pomolu, zadruga pa je dejavnost predala Dediću. Pogodba bi morala veljati do leta 2019, občina pa jo je spomladi 2008 enostransko odpovedala. Sledila je izvršba: 9. junija 2008 je Dedić odgovorne na pomolu rotil, naj počakajo z rušenjem, saj je pričakoval odločbo novogoriškega upravnega sodišča. V roke jo je dobil šele naslednji dan. Izvršbo je ustavila, a je bilo že prepozno, saj so osmico medtem že porušili.

ALENKA PENJAK


Najbolj brano