Ribiči priporočajo - sveže iz domačega morja

Kaj so vrše, kaj parangali in kaj kogoli? Kdaj je sezona morskih listov in koliko graciporov ulovijo naši ribiči na leto? Kako pripravimo sipin karpačo in kako romba v pečici? Odgovore na vse to in še na marsikaj drugega, povezanega s slovenskim in tržaškim ribolovom, prinaša nova brošura Ribiči priporočajo, ki so jo danes predstavili v Izoli.

Avtorji upajo, da bo prvi brošuri Ribiči priporočajo sledila še kakšna.  Foto: Katja Gleščič
Avtorji upajo, da bo prvi brošuri Ribiči priporočajo sledila še kakšna.  Foto: Katja Gleščič

IZOLA >Knjiga predstavlja naše najpomembnejše ribe in morske živali našega morja, za nameček pa priporoča še 26 receptov, kako si jih najraje pripravijo ribiči. Zanjo je zaslužna domača ribiška trojka; svetovalka za ribištvo pri Kmetijsko gozdarskem zavodu Nova Gorica Snežana Levstik je prispevala predstavitev našega ribištva, biolog iz Zavoda za ribištvo Aleš Bolje je opisal naše najpomembnejše ribe, Alen Pušpan iz izolske gostilnice Bujol pa se je potrudil s tradicionalnimi kuharskimi recepti. Ne manjka niti dvanajst nasvetov, kako prepoznati svežo ribo. Fotografije so delo Dareta Čekeliša in Damjana Kocjančiča. Brez ribičev pa seveda ne bi šlo. “Naši ribiči lovijo več kot 70 vrst rib, mehkužcev, školjk in rakov, pa večina sploh ne ve, kako bogato je naše morje,” poudarja Snežana Levstik. Zamisel, da bi se približali vsem, ki cenijo delo naših ribičev in radi domače ribe tudi jedo, je stara več let. “Potem pa je prišla priložnost za evropski denar. Prek Kmetijsko gozdarskega zavoda nam ga je uspelo pridobiti iz programa čezmejnega sodelovanja Slovenija-Italija s projektom Enjoy tour, dober tek na čezmejnih poteh okusov,” pravi Levstikova. Tako da predstavitev zajema slovensko in tržaško morsko ribištvo.

Za začetek je izšlo 500 izvodov brošure, že zdaj pa si želijo ponatisa, da bi bile knjižice v ribarnicah na voljo za vse ljubitelje svežega domačega ulova. Avtorji upajo, da je to le prva v nizu brošur, saj bi radi predstavili tudi manj znane vrste rib in živali, ki jih lovijo naši ribiči.

KATJA GLEŠČIČ


Najbolj brano