Ribiči aprila ne bodo smeli na sardone in sardele

Sardele in sardoni prvo polovico aprila prihodnje leto ne bodo smeli v mreže naših ribičev. Slovenija namreč zanje prvič uvaja 15-dnevno prepoved ribolova. Zapora velja za vse države ob Jadranu, a pri sosedih bo ta dvakrat daljša kot pri nas.

Sardele in sardoni  v aprilu za 15 dni ne bodo smeli v mreže naših ribičev.
Sardele in sardoni v aprilu za 15 dni ne bodo smeli v mreže naših ribičev. 

ISTRA > Cilj te urgentne prepovedi je ščititi stalež sardel in sardonov. “Tako želijo tem ribjim vrstam omogočiti boljše razmere za drst,” pravi vodja oddelka za morsko ribištvo na Zavodu za ribištvo Slovenije Bojan Marčeta. O tem, da je v Jadranu čedalje manj sardel in sardonov, strokovnjaki govorijo že deset let. In kot pravi Marčeta, nič ne kaže, da gre na bolje: “Ocene staležev kažejo, da sta populaciji sardel in sardonov še vedno v slabem stanju.”

Slovenija že zdesetkala floto in tudi ulov

Slovenija sicer ni država, ki bi s prelovom ogrožala populacijo sardel in sardonov. Naš ulov teh dveh vrst rib je neznaten, pritrjuje tudi Marčeta. Še dodatno se je zdesetkal, ko je podjetje Riba pred dvema letoma dalo v razrez še zadnji večji ribiški barki za lov plavih rib. Ribolovna flota za lov malih plavih rib se je pri nas s tem zmanjšala za 80 odstotkov. Strmo pa je padel tudi ulov. Če so slovenski ribiči še leta 2011 iz morja potegnili 317 ton sardel, so jih leto kasneje samo še slabih 19 ton, lani pa 28 ton. Skupni ulov sardonov pa je v letu 2011 znašal 166 ton, v letu 2012 še 44 ton, lani pa le še 21 ton. Glavne ribe v ulovu slovenskih ribičev tako zadnji dve leti nisi več sardele, kot je to veljalo od nekdaj, ampak so v mrežah na prvem mestu moli.

O nadomestilih za ribiče še nič

A kljub temu urgentni ukrep zapore velja tudi za Slovenijo. Maja letos ga je sprejela generalna komisija za ribištvo v Sredozemlju.

Zaporo ribolova na sardelo in sardona v severnem Jadranu morajo uvesti vse države severnega Jadrana, torej tudi Italija in Hrvaška, s tem da je vsaki od teh držav prepuščeno, da se odloči glede trajanja zapore, ki mora trajati najmanj od 15 do 30 dni, uvesti pa jo je treba v obdobju med 1. aprilom in 31. avgustom prihodnje leto.

V Sloveniji bo zapora veljala od 1. do 15. aprila. Predstavniki ministrstva so se o tem, kdaj in koliko časa naj traja, posvetovali z ribiči. Podrobnosti zapore bo urejal nacionalni pravilnik, ki ga bo vlada sprejela predvidoma v začetku prihodnjega leta.

O tem, ali bodo ribiči v zameno za zaporo dobili denarna nadomestila, pa na ministrstvu še nimajo odgovorov.

Slovenski ribiči so lani iz morja potegnili 28 ton sardel, hrvaški pa 53.000 ton.

Hrvaška: prepoved decembra, januarja in maja

Na hrvaškem ministrstvu kmetijskem ministrstvu pa so ribičem že zagotovili, da bodo v zameno za zaporo dobili finančna nadomestila.

Na Hrvaškem bodo tako po novem imeli celo dve zapori za ribolov sardele in sardona. Zimsko enomesečno zaporo morajo ribiči spoštovati že zdaj. Letos pa bo ta še daljša; sardel in sardonov ne bodo smeli loviti od 24. decembra do 31. januarja. Novo zaporo za ribolov sardonov pa bodo uvedli v maju, in sicer za mesec dni. Hrvaški ribiči so sicer lani ulovili 53.000 ton sardel in 8900 ton sardonov.

Slovenska aprilska prepoved ribolova sardel na ponudbo v naših ribarnicah ne bo vplivala. Pomanjkanje sardel na trgu bodo verjetno bolj občutili v času trajanja hrvaške zapore, saj veliko te plavih rib k nam prihaja prav od tam.

KATJA GLEŠČIČ


Najbolj brano