Ribičem ne bo več treba skakati na barke

V Kopru in Piranu si veliko obetajo od evropskega razpisa, prek katerega bodo lahko črpali 1,5 milijona evrov za naložbe v izboljšanje ribiških pristanišč in mest iztovora ter ustvarjanje ugodnejših razmer za delo ribičev. Na seznam želja bodo uvrstili leseni plavajoče pomole ob prenovljenem koprskem ribiškem pomolu, v piranski občini pa bodo na razpis prijavili projekt za gradnjo novih privezov v Strunjanu in Seči.

Če bo šlo vse po načrtih, bodo koprski ribiči le dočakali namestitev lesenih plavajočih pomolov  v prenovljenem  pristanišču Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Če bo šlo vse po načrtih, bodo koprski ribiči le dočakali namestitev lesenih plavajočih pomolov v prenovljenem pristanišču Foto: Tomaž Primožič/Fpa

ISTRA > Na razpolago je 1,491 milijona evrov, od česar bodo iz evropskega ribiškega sklada prispevali 75 odstotkov (1,12 milijona evrov), državni proračun 15 odstotkov (223.724 evrov), preostalih deset odstotkov pa morajo prispevati lokalne skupnosti.

Nesprejemljivi pogoji v razpisu

Na razpis se lahko prijavijo samo obmorske občine. Med razpisnimi pogoji je tudi, da morajo po prenovi privezi najmanj deset let ostati namenjeni ribištvu. Izolska občina, ki bi se lahko na razpis prijavila s projektom prenove privezov v izolskem mandraču, zato tega finančnega bonusa tokrat ne bo izkoristila. “Omejitev ne moremo sprejeti, ker se v tem mestnem pristanišču tudi druga plovila, ki niso ribiška,” pojasnjuje Kristina Zelić iz kabineta izolskega župana.

Končno pontoni za koprske ribiče

Če bo šlo vse po načrtih, bodo tako koprski ribiči le dočakali namestitev lesenih plavajočih pomolov v prenovljenem pristanišču. Zaradi dviga obalnega zidu za dobrega pol metra morajo namreč skakati, plezati in hoditi po brvi, če želijo stopiti na svoja plovila ali z njih. V piranski občini so namestitev takšnih plavajočih dostopov vključili v projekt prenove ribiškega pristanišča. V Kopru tega niso storili. Zasnova projekta je nared, za izvedbo pa bi potrebovali 400.000 evrov.

Zalogo evropskega ribiškega denarja bodo izkoristili tudi v piranski občini. Tam so že oddali vlogo za gradbeno dovoljenje za ureditev dvanajstih privezov v strunjanski Stjuži na območju Krajinskega parka Strunjan. Dobrih 600.000 evrov vreden projekt predvideva utrditev in obzidavo dela obale, gradnjo lesenega pomola in poglobitev vplovnega kanala.

Privezi tudi strunjanski Stjuži

Direktor parka Marko Starman napoveduje, da bodo ti privezi namenjeni poklicnim ribičem, torej tistim, ki se ukvarjajo z gospodarskim ribolovom in imajo to dejavnost tudi prijavljeno. So se pa medtem v Krajinskem parku Strunjan prijavili tudi na razpis norveškega finančnega mehanizma, s pomočjo katerega bi v parku uredili del infrastrukture za privezovanje plovil domačinov in spremljajoče dejavnosti. Starman pravi, da se projekta dopolnjujeta in si nista konkurenčna.

Sicer pa nameravajo v Piranu na razpis prijaviti tudi naložbo za ureditev ribiškega pristana v Seči, s čimer bi bistveno izboljšali razmere za delo tamkajšnjih ribogojcev, školjkarjev in nekaterih ribičev.

Do financiranja bodo sicer upravičene naložbe v naprave in opremo za manipulacijo s tovorom, naložbe v prostore ali zabojnike za shranjevanje ribolovne opreme, hladilnice, tehtnice, delovne mize, naprave in oprema za popravilo ribiških plovil ter orodja. Poleg tega pa tudi oprema za ravnanje z odpadki in za zagotovitev varnosti v pristanišču, za plavajoče dostope do plovil, za sanitarije, za ribiško pisarno, za naprave in opremo za vzdrževanje in čiščenje ribiškega pristanišča, za preskrbo z gorivom, ledom, vodo, elektriko ...

NATAŠA HLAJ


Najbolj brano