Riba od izolske občine terja 1,8 milijona evrov

Podjetje Riba od izolske občine terja 1,8 milijona evrov. Pred šestimi leti, ko je bil župan Tomislav Klokočovnik, je Riba od občine kupila zemljišče, na katerem je želela postaviti obrat za predelavo rib. Občina pa bi ji morala zemljišče tudi komunalno opremiti. A novi župan Igor Kolenc kljub pozivom tega tri leta ni izpolnil. Zato je Riba odstopila od pogodbe, a na koncu ostala brez zemljišča in še brez kupnine. Na izolski občini so prepričani, da je tožba neutemeljena in da je Riba neupravičeno odstopila od pogodbe.

Zemljišče, zaradi katerega se pravdata Riba in izolska 
občina, je na območju za Drogo Kolinsko. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Zemljišče, zaradi katerega se pravdata Riba in izolska občina, je na območju za Drogo Kolinsko. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Riba, ki je v lasti Loredana Glaviča, je proti izolski občini vložila dve odškodninski tožbi. V prvi zahteva vračilo 890.000 evrov kupnine za zemljišče, ker občina ni izpolnila svojih obveznosti. V drugi pa terja dodatnih 972.000 evrov odškodnine, saj bi za gradnjo obrata na tem zemljišču morala dobiti nepovraten denar države in EU, a se zaradi občine ni mogla prijaviti na razpis. V Ribi trdijo, da bi v obratu zaposlili 25 ljudi.

Občina včeraj našla novo parcelo

“Ne drži, da Riba obrata ni gradila zaradi ovir občine, ampak se je to zgodilo zaradi spremenjenih okoliščin pri Ribi sami,” je na sodišču poudarila odvetnica izolske občine Monika Mavsar. Sodišču pa je prinesla zemljiškoknjižno dovolilo za zemljišče v izolski industrijski coni, s katerim se Riba v zemljiško knjigo lahko vpiše kot lastnica. S tem po njenih besedah občina izpolnjuje svoje obveznosti iz pogodbe z Ribo.

“Občina se še naprej spreneveda”

Zastopnik Ribe, odvetnik Valter Bogataj, trdi, da se občina s tem manevrom samo spreneveda in ne razume, zakaj občina Ribi ne vrne plačane kupnine: “Resnično ni razumljivo, kako občina po eni strani zdaj predstavlja, da je danes s tem zemljiškoknjižnim dovolilom izpolnila pogodbo, če pa je bila pogodba že septembra 2013 razdrta, ravno zato ker občina ni izpolnila svojih obveznosti. S tem dovolilom občina danes samo priznava, da res ni izpolnila pogodbe.” Bogataj še dodaja, da parcela, ki jo občina zdaj nenadoma enostransko določa, ni bila predmet pogodbe iz decembra leta 2009.

Kolenc ovadil Klokočovnika zaradi aneksa

Takrat je Riba od občine kupila zemljišče na območju za tovarno Droga Kolinska. Oktobra leta 2010 pa je z županom Tomislavom Klokočovnikom podpisala še aneks z določilom, da bo občina to zemljišče tudi komunalno opremila. “To je bilo le dva dni pred drugim krogom lokalnih volitev, po katerih je Klokočovnik prenehal biti župan. Tak aneks je ničen,” je poudarila Monika Mavsar. Kolenc je prav zaradi tega aneksa ovadil Klokočovnika, očita mu nevestno delo. Mavsarjeva pravi, da je tožilstvo proti Klokočovniku že vložilo neposredno obtožnico. Klokočovnik pa vseskozi trdi, da bi Kolenc moral izpolniti pogodbo in aneks, sklenjen z Ribo.

Poleg tega je župan Kolenc zaradi tega aneksa iz službe odpustil pravnico, ker naj ga ne bi vnesla v evidence in so ga po občini nekaj časa celo iskali. Pravnica je sprožila delovni spor in na prvi stopnji dokazala, da je bila njena odpoved nezakonita. A odločitev zaradi pritožb še ni pravnomočna.

KATJA GLEŠČIČ


Najbolj brano