Riba in občina bi parcelo ob morju urejali vsaka po svoje

Izolsko podjetje Riba, ki ga obvladujeta Loredano Glavič in Vojko Maver, že nekaj let načrtuje na svojem zemljišču tik ob morju zgraditi manjši hotel, stanovanja in ribiški muzej z ohranjenim škverom. “Vse to bi lahko imeli, če izolski župan ne bi onemogočal vseh naših načrtov,” pravi Maver. A občina ima za območje v lasti Ribe svojo vizijo. Ravno te dni je napovedala, da za območje, kamor sodi tudi Riba, pripravlja prostorski načrt.

Ministrstvo za kulturo je na pobudo občine pred dvema letoma območje nekdanjega škvera 
vpisalo v register kulturne dediščine, a Riba to izpodbija na sodišču, saj kot lastnik ni bila 
vključena v ta postopek. Foto: Katja Gleščič
Ministrstvo za kulturo je na pobudo občine pred dvema letoma območje nekdanjega škvera vpisalo v register kulturne dediščine, a Riba to izpodbija na sodišču, saj kot lastnik ni bila vključena v ta postopek. Foto: Katja Gleščič

IZOLA > “Župan je, kot kaže, načrte za spreminjanje prostorskih načrtov na območju našega zemljišča sprožil ravno zdaj, ker Riba toži občino za 1,8 milijona evrov zaradi zemljišča v izolski industrijski coni. Poleg tega smo dokazali, da za zemljišče Ribe ob morju ne velja občinski odlok o zaščiti zemljišča,” domneva Vojko Maver. Našteva, da bi Riba s svojimi turističnimi načrti ob morju ustvarila približno 50 delovnih mest za domačine, z ribiškim muzejem bi po njegovih besedah v Izolo privabili več kot 40.000 obiskovalcev na leto, vključili pa bi tudi ribiče.

Riba: Razvrednotenja zemljišča ne bomo dopustili

Načrti Ribe so stari že nekaj let. “Imeli smo že vse pripravljeno za pridobitev evropskega denarja, s katerim bi sofinancirali projekt, takrat ocenjen na pet milijonov evrov,” pravi Maver. Potem pa jih je pred dvema letoma najprej ustavil občinski odlok o začasnih ukrepih zavarovanja prostora, s katerim je občina do sprejetja prostorskega načrta zamrznila gradnjo na območju ob morju, kamor sodi tudi Riba. A je Riba zoper ta odlok vložila tožbo in upravno sodišče ji je ugodilo ter za območje Ribe odlok odpravilo, tako da tam prepoved gradnje ne velja več. “Z odlokom je občina posegla v z ustavo zagotovljeno lastninsko pravico,” je zapisalo sodišče.

Maver meni, da se bo zgodba ponovila tudi s prostorskim načrtom. “Občina bi z načrtovanim prostorskim načrtom naše zemljišče ob morju razvrednotila. Tega ne bomo dopustili in ga bomo zaščitili z vsemi pravnimi sredstvi,” napoveduje. Pri županu Igorju Kolencu so si za širše območje, ki je delno tudi v lasti Ribe, zamislili park, ohranitev škvera, ki naj bi postal tehnični muzej na prostem, postavili pa bi še repliko nekdanje pralnice, zgradili odprt prireditveni prostor, na delu območja pa omogočili tudi gostinske objekte in trgovine. Občina je svoje načrte javno predstavila pred letom dni, a je bilo že takrat slišati opozorila, da bi bilo treba v občinske načrte vključiti tudi lastnike zemljišča. To se dosedaj ni zgodilo. “V postopek sprejema prostorskega akta bo vključena vsa zainteresirana javnost, seveda po so pri vsaki pripravi prostorskega akta s svojimi pobudami vključeni tudi lastniki, s katerimi pri izdelavi vseh aktov urejamo tudi premoženjskopravna vprašanja,” so zdaj zatrdili na občini. Ocenjujejo, da bi prostorski akt javno razgrnili predvidoma aprila prihodnje leto.

Občina z Ribinimi načrti ni seznanjena

Občinska napoved prostorskega načrta lahko torej znova ustavi Ribine načrte. “Zdaj nam gotovo ne bi podelili gradbenega dovoljenja,” meni Maver. Na občini pa pravijo, da z načrti Ribe niso seznanjeni, saj jih podjetje občini nikoli ni predstavilo. Zato težko ocenijo, ali se načrti Ribe skladajo z vizijo, ki jo ima za tisto območje občina. “Občina je dolžna skrbeti za širšo dobrobit in kakovost življenja občanov, ne pa za posameznike, ki imajo nek parcialni interes na določenem območju,” so poudarili na občini.

KATJA GLEŠČIČ


Najbolj brano