Revizorji se bodo zakopali v “blato” Jernejevega kanala

Računsko sodišče je konec septembra uvedlo revizijo glede (ne)učinkovitosti upravljanja Jernejevega kanala v Seči. Revizorji se bodo poglobili v dokumentacijo in okoliščine, ki so zadnjih dvanajst let krojile dogajanje v tem sramotno zanemarjenem območju Krajinskega parka Sečoveljske soline. Temeljitega revizorskega pregleda bodo deležni podjetje Soline pridelava soli, piranska občina, vlada in ministrstvo za okolje in prostor.

Revizorji se bodo poglobili v dokumentacijo in okoliščine, ki 
so zadnjih dvanajst let krojile dogajanje v  sramotno zanemarjenem območju Krajinskega parka Sečoveljske soline.
Revizorji se bodo poglobili v dokumentacijo in okoliščine, ki so zadnjih dvanajst let krojile dogajanje v sramotno zanemarjenem območju Krajinskega parka Sečoveljske soline. 

SEČA > Pregled pri revidirancih bo predvidoma trajal od oktobra do izdaje osnutka revizijskega poročila. Natančen datum, kdaj bi lahko bila revizija sklenjena, je težko napovedati in bo najbrž v veliki meri pogojen s težo sprotnih ugotovitev.

Direktorja Solin Klavdija Godniča in piranske podžupanje Meire Hot uvedba revizije ne preseneča. Potrjujeta, da so revizorji svoj preliminarni obisk napovedali že za prihodnji petek.

Poznavalci dogajanja v Jernejevem kanalu ugibajo, da se je računsko sodišče odločilo za revizijo na podlagi prijave občana, ki je na papir prelil svojo ogorčenost nad razmerami, ki vladajo na tem območju, predvsem pa naj bi v prijavi opozoril na prelaganje odgovornosti pri dokončni ureditvi te okoljske sramote na pragu mondenega Portoroža.

Spomnimo, da Jernejev kanal že dolgih 20 let kazijo nelegalni privezi, odloženi odpadki ter zapuščena in potopljena plovila. In še: v koncesijski pogodbi za Sečoveljske soline je vlada leta 2003 zapisala, da v treh letih v Jernejevem kanalu ne bo več nedovoljenih privezov. Zgodilo se ni nič. Vmes je država odgovornost celo prelagala na piransko občino in se na različne načine izmikala svoji dolžnosti.

“Predvidevamo, da se bodo revizorji osredotočili na delovanje okoljskega ministrstva in pri njih iskali glavne odgovore, zakaj danes v kanalu vladajo tako nevzdržne razmere, predvsem pa, zakaj ni bilo narejenega prav ničesar, da bi se to spremenilo,” ocenjuje Godnič. Dopolni ga vodja Krajinskega parka Sečoveljske soline (KPSS) Andrej Sovinc, ki meni, da gre prav v tem ministrstvu iskati izvirni greh za današnjo podobo Jernejevega kanala. “Mi jim bomo dostavili vso dokumentacijo, ki jo potrebujejo, in jim bomo vedno na voljo za razjasnitev okoliščin,” še pravi Godnič.

Tudi piranska podžupanja Meira Hot je prepričana, da občina ni odgovorna, saj si tudi sami že leta prizadevajo, da bi se zadeve premaknile z mrtve točke. Spomni, da so vse birokratske niti vlekli skladno z določili občinskega odloka, zato je ne skrbi, da bi revizorji ugotovili morebitne nepravilnosti. “Zdaj imamo tudi že oblikovano in potrjeno idejno zasnovo za ureditev kanala. Želimo si, da bi zgodbo uspešno pripeljali do konca,” je optimistična. Napoveduje, da stavijo na nekoliko drugačne načrte in nameravajo v sodelovanju s krajinskim parkom denar pridobiti na razpisu. “Predvidevamo poglobitev kanala, ureditev mostovža in privezov ob njem. Uredili bi tudi prometni režim. Cesto ob Jernejevem kanalu bi primarno namenili kolesarjem in alternativno cesto speljali čez Forma vivo,” Hotova niza načrte.

Sicer pa je novica o reviziji razveselila tudi dolgoletno borko za ureditev razmer v kanalu, domačinko Andrejo Humar. “To odločitev pozdravljam. Upam, da bo dala jasen odgovor na vprašanje, kdo bi moral nekaj narediti, pa tega vsa ta leta ni naredil,” je zadovoljna. Po drugi strani pa poziva, naj revizija ne traja predolgo in naj se ne spremeni v dvorezni meč, prek katerega bodo pristojni še bolj zavlačevali z urejanjem razmer na tem območju. Ministrstvu za okolje včeraj na naša vprašanja ni uspelo odgovoriti. NATAŠA HLAJ


Najbolj brano