Revizija pritrdila žerjavistom: stavka v Luki je bila zakonita

Stavka v Luki Koper, ki jo je avgusta leta 2011 organiziral sindikat žerjavistov, je bila zakonita. Tako je v reviziji postopka odločilo vrhovno sodišče ter popravilo napačno odločitev delovnega sodišča in pravnomočno sodbo višjega delovnega sodišča, ki sta stavko razglasili za nezakonito. “To je veliko zadoščenje za nas in pozitivno sporočilo slovenskemu delavstvu,” pravi Mladen Jovičić iz sindikata žerjavistov.

Stavka, ki jo je avgusta leta 2011 v Luki Koper organiziral sindikat žerjavistov, je bila zakonita. Takšna je dokončna odločitev vrhovnega sodišča. Foto: Tomaz Primozic/Fpa
Stavka, ki jo je avgusta leta 2011 v Luki Koper organiziral sindikat žerjavistov, je bila zakonita. Takšna je dokončna odločitev vrhovnega sodišča. Foto: Tomaz Primozic/Fpa

KOPER “Končno so po treh letih tudi uradne inštitucije potrdile, da je bila stavka zakonita. Vrhovno sodišče je v razsodbi potrdilo, kar smo v sindikatu poudarjali že od vsega začetka, da banalen zaplet prvi dan stavke, ki ni naredil nobene škode, ne more biti razlog za nezakonitost stavke,” pojasnjuje Mladen Jovičić.

Padli so zaradi vagonov kerozina

Delovno sodišče se je namreč na prvi in drugi stopnji pri svoji odločitvi, da je stavka nezakonita, oprlo na štiriurno zamudo, ki je prvi dan stavke nastala pri premiku vagonov s kerozinom. Ta sodi med nevarne tovore, zato bi ga morali stavkajoči kljub stavki nemoteno pretovarjati, a je stavkovni odbor delo odobril šele po štirih urah. “V vseh bistvenih elementih stavke je že sodišče na prvi stopnji potrdilo, da so zakoniti,” je spomnil Jovičić. A stavka je po odločitvi višjega sodišča kljub temu veljala za pravnomočno nezakonito.

V sindikatu so zato vložili zahtevo za revizijo postopka. In zdaj uspeli. Vrhovno sodišče je popravilo napačne odločitve za nazaj, tako da zdaj velja, da je Luka Koper že na prvi stopnji izgubila tožbo, s katero je od delovnega sodišča zahtevala, da se ugotovi nezakonitost stavke. “Razsodba vrhovnega sodišča je pomembno sporočilo vsem slovenskim delavcem, da je organiziran sindikalni boj lahko uspešen in da delavci niso le kolateralni del gospodarstva, ampak njegov bistveni del,” poudarja Jovičić, ki je tudi predstavnik delavcev v nadzornem svetu Luke.

Raje socialni mir kot zaostrovanje

V Luki Koper so še pod upravo Gregorja Veselka, ki je vložil tožbo proti sindikatu, ocenjevali, da jim je teden dni stavke povzročil za 1,3 milijona evrov škode. Kasnejše uprave pa so, podkrepljene s pravnomočno sodbo, celo tehtale, ali bi poplačilo te škode skušale na sodišču izterjati od sindikata.

Na koncu so se v novi upravi pod vodstvom Draga Matića odločili, da ne bodo zaostrovali in so s sindikatom julija letos podpisali socialni sporazum.

Jovičić pravi, da podpisa pod zavezo za socialni mir ne obžalujejo, čeprav so jo podpisali v času, ko je stavka veljala za nezakonito: “Vemo, da je tak sporazum bolj pomemben za delodajalca, da z njim pokaže partnerjem, da smo v Kopru zanesljivi. V razmerah, kot so v podjetju zdaj, bi sporazum podpisali tudi danes. Novi predsednik uprave za zdaj kaže vse znake, da delamo v sožitju in v dobrem kolektivnem vzdušju, in upam, da bo tako še naprej.”

V upravi Luke so po razsodbi povedali, da so se s sindikatom julija ne glede na pravni status stavke strinjali, da je za družbo najbolj koristen dogovor in zato tudi podpisali socialni sporazum.

KATJA GLEŠČIČ


Najbolj brano