Rektorje skrbi dogajanje v Luki Koper

Rektorje slovenskih univerz skrbi dogajanje v Luki Koper, še zlasti zato, ker je ena osnovnih dejavnosti univerz prenašanje znanstvenih izsledkov v gospodarstvo. Zato so podpisali skupno izjavo, v kateri so izrazili skrb v zvezi z dogajanjem v edinem slovenskem pristanišču. “Povezovanje univerz z gospodarstvom je ena ključnih dejavnosti, zato nam ni vseeno, kaj se dogaja z Luko Koper,” je na novinarski konferenci po seji današnje rektorske konference izpostavil rektor Univerze na Primorskem Dragan Marušič.



Rektorje slovenskih univerz  skrbi dogajanje v Luki Koper, še 
zlasti zato, ker je ena osnovnih dejavnosti univerz prenašanje 
znanstvenih izsledkov v gospodarstvo. Foto: Alen Ježovnik
Rektorje slovenskih univerz skrbi dogajanje v Luki Koper, še zlasti zato, ker je ena osnovnih dejavnosti univerz prenašanje znanstvenih izsledkov v gospodarstvo. Foto: Alen Ježovnik

KOPER > Rektorji slovenskih univerz Dragan Marušič, Danilo Zavrtanik, Ivan Svetlik in Igor Tičar so se danes sestali na tretji seji rektorske konference. Podpirajo besedilo, ki ga predlagajo slavisti in je zapisano v noveli zakona o visokem šolstvu, nanaša pa se na uporabo slovenskega jezika. “Skrb za slovenski jezik je naša skupna skrb. To ves čas tudi počnemo in rektorji menimo, da naš obstoj ni mogoč brez souporabe tudi angleškega jezika,” je rektor Univerze na Primorskem Dragan Marušič dejal.

To, da bi se na slovenskih univerzah poleg slovenščine uveljavila angleščina kot jezik poučevanja, pa po oceni rektorjev v ničemer ne zmanjšuje pomena niti uporabe slovenskega jezika tako pogovorno kot tudi v znanstvenih objavah in znanstveni terminologiji. Novelo visokošolskega zakona je vlada namreč že potrdila in jo poslala v državni zbor.

Na današnji seji so rektorji obravnavali tudi finančno situacijo na novogoriški univerzi, ki je nastala kot posledica nekaterih dogodkov v zvezi s financiranjem raziskovalne dejavnosti pri infrastrukturnih programih. Rektorji so sprejeli sklep, s katerim pozivajo agencijo za raziskovalno dejavnost, da sledi pogodbi, ki jo je sklenila z univerzo glede financiranja materialnih stroškov omenjenega programa. Dali so še pobudo resornemu ministrstvu, da do uveljavitve novele primerneje reši financiranje univerz.

Obenem je rektorska konferenca podprla kandidaturo novogoriške univerze, ki v imenu celotne slovenske matematike kandidira za organizacijo 8. evropskega kongresa matematikov leta 2020.

STA


Najbolj brano