Rektor od novinarke ne bo dobil 6000 evrov

Koprsko okrajno sodišče je razsodilo, da novinarka koprskega dopisništva TV Slovenija Eugenija Carl ni posegla v čast in dobro ime rektorja Univerze na Primorskem Dragana Marušiča. Marušič sodbe sodišča še nima, se bo pa v vsakem primeru pritožil, napoveduje.

Koprsko okrajno sodišče je razsodilo, da novinarka koprskega dopisništva TV Slovenija Eugenija Carl  ni posegla v 
čast in dobro ime rektorja Univerze na Primorskem Dragana 
Marušiča.
Koprsko okrajno sodišče je razsodilo, da novinarka koprskega dopisništva TV Slovenija Eugenija Carl ni posegla v čast in dobro ime rektorja Univerze na Primorskem Dragana Marušiča. 

KOPER > Dragan Marušič je od Eugenije Carl zahteval 6000 evrov odškodnine za duševne bolečine, želel pa je doseči tudi prepoved njenega poročanja o njem, saj naj bi s tem posegala v njegove osebnostne pravice, ter javno opravičilo na način, da bi novinarka zakupila televizijski prostor. V tožbi je zatrjeval, da je Carlova skoraj v vseh svojih prispevkih o dogajanju na primorski univerzi namerno neresnično poročala in žalila rektorja, na protipraven način prišla do tajnih podatkov in s tem posegla v čast in dobro ime rektorja.

Sodišče je zdaj razsodilo, da njegove navedbe ne držijo in da v nobenem prispevku Eugenije Carl ni prišlo do neresničnega ali žaljivega poročanja. Carlova je o univerzi napisala precej kritičnih prispevkov, saj se tam že dlje časa dogajajo številne afere, v katere je vpleten tudi Marušič kot rektor univerze.

“Razsodba vsekakor pomeni velik korak v smeri zaščite raziskovalnega novinarstva v Sloveniji in postavlja pred nosilce javnih pooblastil vse bolj uveljavljeno zahtevo, da lahko javno funkcijo opravljajo zgolj tisti posamezniki te družbe, ki so ji tudi moralno in etično dorasli,” pravi Carlova in dodaja, da so take tožbe nedopusten pritisk na novinarje, za katerega univerza troši javni denar.

Rektor Marušič odločitev sodišča včeraj še ni prejel, zato je ni mogel komentirati. Je pa napovedal, da se bo nanjo zagotovo pritožil.

TT


Najbolj brano