Rektor Marušič nezakonito razrešil dekanjo Mikoličevo

Vrhovno sodišče je ugodilo reviziji postopka glede razrešitve nekdanje dekanje Fakultete za humanistične študije Vesne Mikolič in potrdilo odločitev delovnega sodišča v Kopru, da jo je rektor Dragan Marušič marca leta 2012 z mesta dekanje razrešil nezakonito. “To je zame osebno in za univerzo nasploh zelo pomembna odločitev, ker pritrjuje dejstvu, da se znotraj univerze ne more in ne sme samovoljno ravnati,” pravi Mikoličeva.

Vesna Mikolič
Vesna Mikolič 

KOPER > Nekdanja dekanja Fakultete za humanistične študije Vesna Mikolič je na delovnem sodišču v Kopru najprej dobila spor, da je bila z mesta dekanje res razrešena nezakonito, saj je rektor Dragan Marušič pred razrešitvijo ni seznanil z razlogi za razrešitev in ji ni dal možnosti, da se o njih izjasni. Vendar je višje sodišče v Kopru to odločitev nato razveljavilo. Po njihovem mnenju statusna vprašanja visokošolskih zavodov ne določa zakon o zavodih, ampak zakon o visokem šolstvu. Ta pa določb o razrešitvi nima, hkrati statut univerze ne določa, da bi moral rektor o predčasni razrešitvi dekana obvestiti in mu omogočiti zagovor.

Vrhovno sodišče je v reviziji presojalo to vprašanje in pritrdilo prvostopenjskem sodišču, da je prav zakon o zavodih splošen predpis, ki velja za vse zavode. “Pristojni organ mora torej pred sprejemom sklepa o razrešitvi seznaniti tako direktorja kot strokovnega vodjo z razlogi za razrešitev in mu dati možnost, da se o njih izjasni. Ker rektor univerze pred sprejemom sklepa te obveznosti ni izpolnil, je sodišče prve stopnje pravilno presodilo, da je že iz tega razloga razrešitev nezakonita,” je v sodbi vrhovnega sodišča zapisal predsednik senata Aleksej Cvetko.

“Ta sodba je gotovo pomembna zaradi moje osebne prizadetosti ob šokantnem dejanju razrešitve, ki je bila unikum v visokošolskem prostoru. Razrešitev je bila zame nepričakovana, neutemeljena in nadvse krivična. Odločitev pa je pomembna tudi za akademsko sfero, ker kaže da akademska skupnost ni prepuščena na milost ali nemilost vodstvu univerze, pač pa ima vsak član svoje pristojnosti, pravice in svojo zaščito,” pravi Mikoličeva. O odškodninski tožbi za zdaj ne razmišlja, “čeprav ni bilo lahko prenašati vse pritiske in diskreditacije pri dokazovanju, da nisem nič kriva.”

Rektor Marušič je Mikoličevo z mesta dekanje razrešil marca 2012 in na njeno mesto imenoval Gorazda Drevenška. Razrešitvi je sledila tudi odpoved delovnega razmerja, vendar so ji pri tem ponudili pogodbo za delovno mesto visokošolskega učitelja in raziskovalca, ki jo je Mikoličeva sprejela, saj se ji je tudi sicer iztekal mandat dekanje. Tudi za odpoved delovnega razmerja je Mikoličeva vložila tožbo in čaka na njen razplet. Mikoličevi so očitali sklepanje pogodbe z odvetniško pisarno Senica mimo pooblastil, čeprav je univerza imela pogodbo s Senico, in neizvajanje ukrepov finančne sanacije fakultete.

“Predmetna sodba vrhovnega sodišča v ničemer ne spreminja predhodno sodno potrjenih vsebinskih razlogov za razrešitev bivše dekanje,” sodbo komentirajo na Univerzi na Primorskem. TATJANA TANACKOVIČ


Najbolj brano