Referendum, če potrdijo odlok

Če bodo koprski svetniki upravljanje zavetišča za brezdomne živali v Dvorih z odlokom zaupali koprski Komunali, bodo v Obalnem društvu proti mučenju živali ubrali referendumsko pot, napovedujejo. Odzvali so se tudi na navedbe o netransparentnosti poslovanja glede zavetišča.

Andreja Bogataj Krivec Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Andreja Bogataj Krivec Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > “Zagotavljamo, da Obalno zavetišče deluje z največjo možno transparentnostjo. Redno mesečno izstavljamo zahtevke za stroške, ki sodijo v proračun, prav tako poročila o sprejetih in oddanih živalih ter vodimo ustrezne evidence,” odgovarja na očitke Andreja Bogataj Krivec. Glede na več tisoč zbranih podpisov pod peticijo za dobrobit zapuščenih živali jo to vedno bolj prepričuje, da bodo v društvu v primeru sprejetja odloka ubrali referendumsko pot, napoveduje.

Med drugim se je obregnila ob dejstvo, da na novinarski konferenci niso povedali, kako je bila občini, kot lastnici zavetišča, izdana odločba veterinarske inšpekcije o odpravi pomanjkljivosti za doseganje minimalnih standardov v zavetišču. “Šele dve leti po izdaji odločbe so občine uspele zagotoviti s pravilnikom predpisano zimsko temperaturo v zavetišču,” opozarja. Zagotavlja, da so sami vsa manjša vzdrževalna dela, kakor tudi gradnjo karantenskih boksov, nadstreškov, mačjaka, vzdrževanja grmičevja in velike travnate površine (izpust za sprehajanje psov), opravili z lastnimi denarjem in s prostovoljnim delom. “Občine, ki so lastnice zavetišča, pa bi morale skrbeti za večja vzdrževalna dela in prepotrebne gradbene posege v objekt,” navaja.

Občina si je vzela za zgled zavetišče v Mariboru. Andreja Bogataj Krivec pa poudarja, da Društvo za zaščito živali Maribor (ki je upravljalo zavetišče do leta 2012) zaradi finančnih težav ni želelo več upravljati z zavetiščem. Sledil je javni razpis, na katerega se je prijavilo tudi podjetje Snaga, ki z zavetiščem upravlja danes. Z dejavnostjo zavetišča, po javno dostopnih podatkih, že tri leta ustvarja veliko izgubo, opozarja.

Pravi, da je Obalno društvo proti mučenju živali neprofitno društvo, ki stroške upravljanje zavetišča težko poravnava v rokih. “Kljub temu smo v 25 letih delovanja Veterinarski ambulanti Koper vedno plačevali vse stroške, saj nam nikoli niso odpisali prav nobenega zneska,” zavrača očitke. Prepričana, je da je njihova pravica izraziti nezadovoljstvo nad točno določenimi veterinarskimi storitvami, ki so bile plačane in nekorektno opravljene v Veterinarski ambulanti Koper. Sprašuje se tudi, kje bo Komunala Koper našla denar za opremo veterinarske ambulante v zavetišču.

NH


Najbolj brano