Redarja prihajata v Ankaran šele jeseni

Ovir za vzpostavitev skupnega inšpektorata in redarstva piranske in ankaranske občine ni več, saj so se z njim na zadnji seji strinjali tudi piranski svetniki. Skupna služba bo začela delovati jeseni, saj morajo v Ankaranu z razpisom poiskati dva redarja, ki bosta delovala na ankaranskem območju. Administracija in vodenje pa bo skupno.

V ankaranski občini bodo jeseni zaposlili dva redarja, ki bosta 
skrbela za red na tamkajšnjem območju.  Foto: Tatjana Tanackovič
V ankaranski občini bodo jeseni zaposlili dva redarja, ki bosta skrbela za red na tamkajšnjem območju.  Foto: Tatjana Tanackovič

ANKARAN > V Ankaranu so se odločili, da se za izvajanje redarske službe povežejo s piransko občino, saj jim je tamkajšnji način izvajanja redarske službe najbolj ustrezal. Na zadnji seji so se s tem strinjali tudi piranski občinski svetniki. Vodja urada za občinsko inšpekcijo in redarstvo v piranski občini Ivan Kolesnikov je pojasnil, da piranska občina zaradi ustanovitve skupne službe ne bo imela nobenih dodatnih stroškov, obetajo si celo 50-odstotno sofinanciranje države.

To namreč omogoča zakon o financiranju občin, ki tistim občinam, ki v skladu z zakonom organizirajo skupno opravljanje posameznih nalog občinske uprave, v tekočem letu namenja 50-odstotno sofinanciranje iz državnega proračuna.

“Ocenjeni letni stroški za delovanje skupne uprave znašajo 437.879 evrov, od tega pričakujemo 218.939 evrov od države. Najvišji stroški skupne uprave so stroški dela, ki naj bi znašali 339.847 evrov, preostali del denarja pa so ostali stroški,” pojasnjuje Kolesnikov.

Skupna služba bo imela skupaj 9 redarjev, od tega bosta dva zaposlena v ankaranski občini. “Trenutno pripravljamo razpis in pričakujemo, da bo skupna služba zaživela enkrat jeseni,” pojasnjuje ankaranski župan Gregor Strmčnik. Dodaja, da v Ankaranu večjih težav s parkiranjem ali drugimi stvarmi zaenkrat nimajo.

“Izkušnje Ankarančanov s koprskimi redarji v preteklih letih niso bile najboljše, zato smo se sami organizirali in večjih težav nikoli nismo imeli. Verjamem, da bo tako tudi v prihodnje,” pravi Strmčnik.

Trenutno v njihovi občini ni nikogar, ki bi lahko voznikom napisal globo za napačno parkiranje. “Vendar Ankarančani tega ne zlorabljajo, kar me še posebej veseli. Pa tudi turisti, ki pridejo k nam, upoštevajo pravila,” pravi Strmčnik.

Za javni red in mir skrbijo policisti. Strmčnik pojasnjuje, da s koprsko policijsko postajo zelo dobro sodelujejo.

Poleg zaposlitve dveh redarjev za ankaransko območje bo morala skupna služba poskrbeti še za enotno podobo in naziv.

TATJANA TANACKOVIČ


Najbolj brano