Reci zbogom prek mobilne aplikacije

Mobilna aplikacija SayGoodbye razbremeni svojce pri obveščanju o uporabnikovi smrti, hkrati pa omogoča prenos poslednjih besed in želja. Tanja Štular, Tamara Lah in Anja Rudež, študentke Univerze na Primorskem, so jo predstavile v kategoriji družbena odgovornost in se z njo uvrstile v spletni polfinale Imagine Cupa 2015. Konec maja bodo izvedele, ali bodo odpotovale tudi v ZDA in se soočile z 20 najboljšimi svetovnimi ekipami.

Tamara Lah, Tanja Štular in Anja Rudež (z leve) ob profesorju 
Andreju Brodniku, mentorju ob razvijanju mobilne aplikacije 
SayGoodbye.
Tamara Lah, Tanja Štular in Anja Rudež (z leve) ob profesorju Andreju Brodniku, mentorju ob razvijanju mobilne aplikacije SayGoodbye. 

KOPER > Med čakanjem na odločitev, ali bodo odpotovale na svetovno prvenstvo v ZDA, Tanja Štular, Tamara Lah in Anja Rudež mobilno aplikacijo SayGoodbye razvijajo dalje. So namreč finalistke lokalnega izbora največjega svetovnega študentskega tekmovanja Imagine Cup, ki ga prireja Microsoft in je nedavno potekalo v Mariboru.

Poskrbeti za posmrtno življenje

Tanja Štular je 22-letna študentka Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (FAMNIT) Univerze na Primorskem, smer bioinformatika. Doma je iz Voklega pri Kranju, zamisel za aplikacijo pa je zrasla iz njene življenjske zgodbe. “Z bratom sva se lani maja odpravila na smučanje. Sprožil se je snežni plaz, rešila sva se, a obenem sem začela razmišljati, da bi lahko šlo kaj tudi narobe. Starše sem vprašala, kaj bi storili v primeru najine smrti. Resda poznata moje gorenjske prijatelje, koprskih pa ne. Mama mi je odgovorila, da bi pobrskala po imeniku mojega mobilnega telefona in poklicala moje prijatelje. Utrnila se mi je zamisel za aplikacijo, s katero bi poenostavila to obveščanje,” zgodbo o mobilni aplikaciji SayGoodbye, ki bo kmalu postala tudi spletna aplikacija, začne Tanja Štular.

K ustvarjanju aplikacije je povabila še Tamaro Lah, 26-letno študentko dediščinskega turizma na Turistici s številnimi izkušnjami iz marketinga, nasvete in izjemno pomoč je ves čas nudil mentor, prof. dr. Andrej Brodnik, ekipi pa se je po mentorjevem nasvetu pridružila tudi Anja Rudež, 22-letnica iz Nove Gorice, ki na FAMNIT-u študira biopsihologijo.

Nenavadno je, da ob preštevilnih aplikacijah pametni telefoni še ne ponujajo takšne, kot je SayGoodbye.

Smrt je del našega življenja

Pojasnilo je preprosto, pravi Tamara Lah: “Problem, ki ga rešujemo z aplikacijo, zadeva nekoliko občutljivo temo, o kateri se navadno ne pogovarjamo vsak dan. Iz tega vidika je verjetno tudi slabše zastopana v mobilnih, socialnih in drugih medijih.”

Med enoletnim razvijanjem aplikacije sodelujoči o projektu niso govorili, SayGoodbye je bila “top secret”. Med dogodki 16. aprila, ko so v mariborskem centru Kibla študentke predstavile svoj projekt, najbolj zabaven ostaja spomin na nejeverne moške obraze: “Nenehno so nas spraševali, kdo je to sprogramiral, češ da ženske tega nismo sposobne. Bile smo edina ženska ekipa in dokazale, da smo lahko ženske uspešne v tehnologiji, kjer še vedno vlada moški svet,” se ob misli na sotekmovalce smeji Anji Rudež. Tamara Lah pristavi: “Zelo smo ponosne na dosežek, saj smo zanj trdo delale, predvsem Tanja. Ob strani nam je ves čas stal tudi mentor, profesor Brodnik, in verjel v nas.” Čez mesec dni bo sledil spletni polfinale Imagine cup 2015, konec maja pa bodo izvedele, ali bodo odpotovale tudi na svetovni finale v ZDA. O tem, ali bodo ustanovile svoje podjetje, prodale idejo, zapustile Slovenijo, pa v imenu kolegic Anja Rudež odgovori: “Ne vemo še. Odločene smo, da gremo po korakih.”

Raziskava trga s spletno anketo, ki jo je izpeljala Anja Rudež, je pokazala, da vsaj 60 odstotkov ljudi želi sporočiti zadnje želje prijateljem in več kot tretjina bi jih uporabljala aplikacijo.

Njena uporaba je preprosta: uporabnik si jo naloži na mobilni telefon, se registrira, določi svoja varnostna prijatelja, s čimer tudi prepreči morebitne zlorabe, prejemnike in vsebine sms-sporočil, tudi lokacijo oporoke in še kaj.

Aplikacijo lahko sproži kdorkoli, edini pogoj je, da pozna telefonsko številko umrle osebe: ko vstopi v aplikacijo, prejme tudi telefonsko številko obeh varnostnih prijateljev, nakar sledi postopek in sistem obveščanja, ki ga je umrla oseba določila za časa svojega življenja v aplikaciji.

ALENKA PENJAK


Najbolj brano